Light-Drive maakt van elke bril een slimme bril

Het Light-Drive systeem van Bosch Sensortec verandert een bril in een slimme bril met behulp van een barometrische druksensor en een geomagnetische sensor. Het weegt minder dan tien gram en werkt zelfs in direct zonlicht.

De hype rond Google Glass was enorm, maar daarna werd het stil. Maar het onderwerp augmented reality (AR) voor brillen is nog niet dood. Bosch Sensortec biedt een optisch licht aandrijfsysteem speciaal voor fabrikanten van smartglas. Het complete systeem, bestaande uit MEMS-spiegels, optische elementen, sensoren en een softwareverbinding, moet onvervormde en altijd scherpe beelden opleveren – zelfs bij fel zonlicht.

Met de Bosch Light Drive-technologie moet een conventionele bril worden omgevormd tot een wearable die geschikt is voor dagelijks gebruik. De gesuperponeerde informatie is van buitenaf niet zichtbaar. Dit bewaart de privacy. Het hele systeem vereist geen zichtbaar extern scherm of camera. Gebruikers hebben toegang tot belangrijke informatie in het dagelijks leven. Mogelijke toepassingen zijn navigatie, oproepen, wekoproepen, afspraakherinneringen en diverse short message services.

Beeld op het oppervlak van het netvlies

Een op MEMS gebaseerde, gerichte lichtscanner in het lichtbesturingssysteem scant een holografisch element (HOE) dat in de lens van de slimme bril is geïntegreerd. Deze HOE leidt de straal om naar het netvliesoppervlak, waar hij een beeld met hoge resolutie oplevert.

Dankzij de technologie is het mogelijk voor de gebruiker om hands-free informatie te ontvangen van een aangesloten mobiel apparaat. Dit kan bijvoorbeeld een gekoppelde smartphone zijn. Het geprojecteerde beeld is scherp, helder, goed zichtbaar, zelfs bij direct zonlicht dankzij adaptieve helderheid, en alleen zichtbaar voor de gebruiker zelf.

Boschs Light Drive-technologie werkt zelfs met gebogen en corrigerende lenzen, evenals contactlenzen. Eerdere technologieën voor slimme brillen hebben het nadeel dat wanneer het systeem is uitgeschakeld, een sluier of regenbooggloed, bekend als strooilicht, zichtbaar is voor de drager en de persoon aan de overkant. Fabrikant Bosch belooft de hele dag door aangename optische transparantie met minimale strooilichtgevoeligheid.

Sensoren ronden Smart Glasses af

Het kant-en-klare Light Drive-systeem is 30 procent platter dan bestaande oplossingen. De afmetingen zijn ongeveer 45 tot 75 mm x 5 tot 10 mm x 8 mm, afhankelijk van de integratie van de klant, met een gewicht van minder dan tien gram. De Smart Glasses zijn aangevuld met verschillende sensoren: een barometrische druksensor en een geomagnetische sensor. Damit lässt sich die Smart Glasses steuern wie einer Multi-Tap-Funktion am Brillenbügel.

Laut Hersteller soll die Light-Drive-Lösung ab 2021 für Hersteller von Großserien verfügbar sein.

Die Smart Glass im Einsatz

Dieser Artikel erschien zuerst auf unserem Partnerportal Elektronik Praxis.