Euronics pakt het thema “Groene elektronica” aan

Op het Euronics Forum in Ulm kon de gespecialiseerde handelssamenwerking haar dealers verrassen met bijzondere inkomsten uit belastingteruggaven. Bovendien ziet CEO Werner Winkelmann een groot afzetpotentieel in “Green Electronics”.

Omstreeks 3.500 bezoekers ging het naar de tweedaagse interne beurs Euronics in Ulm. Zij kwamen voor een bijzondere verrassing te staan toen samenwerkingsbestuurslid Benedict Kober bekendmaakte dat de leden een “aanzienlijke” speciale opbrengst kregen als gevolg van een belastingteruggave.

Op 14.000 vierkante meter expositieruimte presenteerden 210 exposanten uit de sectoren consumentenelektronica, telecommunicatie, huistechniek en PC-multimedia hun nieuwe producten.

Tijdens het forum lichtte bestuursvoorzitter Werner Winkelmann de strategie voor 2008 tot 2012 toe: “We hebben nieuwe ideeën ontwikkeld en beproefde concepten aangepast aan de eisen van de markt”, aldus Winkelmann. “In lijn met de missieverklaring van het merk zullen we diverse projecten initiëren om de waarden en richtlijnen van het merk Euronics te realiseren.”

De strategie tot 2012

Een van de onderdelen van de planning is een gestructureerde opzet van de inkoop van goederen. Oude normen zullen op de proef worden gesteld en, zo nodig, opnieuw worden gedefinieerd. Een belangrijk punt is natuurlijk de informatiestrategie: in de toekomst moet een SAP-oplossing het knooppunt van gegevens worden, zodat hoofdkantoor, leden en leveranciers altijd op de hoogte zijn. Nauw hiermee verbonden is de verdere ontwikkeling van het informatie- en bestelsysteem van de samenwerking.

Daarnaast moet het servicesysteem worden geoptimaliseerd, zodat bijvoorbeeld uniforme regels gelden voor facturering, leveringsroutes of garantieafhandeling. “Dit is echter niet zo gemakkelijk met betrekking tot de industrie,” legt de CEO uit. “Een ander doel is ook om onze logistiek te ontwikkelen tot een overnight delivery service.”

Binnen Euronics International wil de Duitse groep een leidende rol op zich nemen. “De grensoverschrijdende kracht van de samenwerking is belangrijk om ook op internationaal niveau tot betere prijzen te komen”, benadrukt Winkelmann.

Energiekosten als argument

Op nationaal niveau ziet Winkelmann een groot afzetpotentieel in “groene elektronica”. “Stijgende energiekosten en strengere milieuwetten betekenen dat de consument bij de aankoop van elektronicaproducten steeds meer rekening houdt met milieuaspecten,” stelt hij. In tegenstelling tot huishoudelijke elektronica bestaan er echter nog geen uniforme milieulabels voor consumentenelektronica. “Aan de ene kant klagen wij over het gebrek aan normen, aan de andere kant resulteert dit in een grote profileringskans voor onze gespecialiseerde handel. De deskundige detailhandelaar kan hier oriëntatie bieden en zijn adviesvaardigheden ten volle benutten”, adviseert Winkelmann.