OnePlus 9 RT wordt de eerste topper met Android 12

De traditie van OnePlus-smartphones met een “T” houdt niet op: De OnePlus 9 RT komt eraan, en het wordt de eerste top-of-the-line Android 12-gebaseerde OxygenOS-smartphone

Laat in 2017, het jaar van de OnePlus 5, verraste het Chinese bedrijf fans en liefhebbers door een revisie van de top-of-the-line smartphone te lanceren, dat wil zeggen een versie die een paar specificaties had gewijzigd om hem up-to-date te brengen met de nieuwste componenten van de industrie.

OnePlus koos de letter ‘T’ om het te identificeren, en hoewel de reden waarom de update die letter had en geen andere nooit officieel duidelijk is gemaakt, is het idee dat OnePlus letterlijk ‘een letter meer’ koos dan Apple, dat de ‘S’ gebruikte om technische updates voor zijn iPhones te identificeren. De praktijk van OnePlus ging enkele jaren door, totdat het stopte – althans volgens de geruchten – met de OnePlus 9-serie, die naar verwachting geen “T”-variant zal hebben. Wij in het Westen weten echter misschien niet dat de OnePlus 9-reeks eigenlijk uit drie producten bestaat: er is ook nog de OnePlus 9 R, die nog niet in onze contreien is gearriveerd en die volgens de geruchten een geüpgradede variant met de aanduiding “T” zal krijgen.

Hoe OxygenOS eruit zal zien met Android 12

OnePlus 9 RT, zo gaat het gerucht, gaat er komen. En niet alleen zal het dat doen, maar het zou zelfs herinnerd kunnen worden als het eerste top-of-the-line toestel met Android 12. Om dit “record” te behalen, zou de smartphone binnen enkele dagen moeten arriveren: de stabiele versie van Android 12 zou eind september moeten verschijnen, waarschijnlijk enkele dagen voor het einde van de maand.

De OnePlus 9 RT zou dus onderweg moeten zijn, en dat kun je afleiden uit de teneur van de geruchten die deze overgang zeer stellig voorspellen. Als gevolg hiervan zal OnePlus naar verwachting over een paar dagen de update onthullen van zijn op Android 12 gebaseerde gebruikersinterface, de OxygenOS, die weinig of niets van de kenmerken van het door Google ontwikkelde besturingssysteem zal hebben.

Tot een jaar geleden zouden we waarschijnlijk het tegenovergestelde hebben gezegd: OnePlus was nogal autonoom en stond dicht bij de filosofie van Google bij het ontwikkelen van zijn OxygenOS-interface, maar kondigde toen aan dat het de handen ineen had geslagen met Oppo. OnePlus’s OxygenOS en Oppo’s ColorOS hebben elkaar dus uiteindelijk besmet, waarbij de een de onderscheidende kenmerken en sterke punten van de ander heeft overgenomen.

Op de OnePlus 9 RT OxygenOS zal dus geen spoor te bekennen zijn van Material You – de nieuwe designrichting die Google onthulde in Android 12 – maar wel van elementen van de Oppo-interface die tot nu toe afwezig waren op het OxygenOS: naast functies die kenmerkend zijn voor laatstgenoemde, zoals de Zen-modus of Shelf, zal het ColorOS bijvoorbeeld een winkel voor thema’s en Private Space bevatten, een plek om persoonlijke bestanden te verbergen.

Hoe de OnePlus 9 RT eruit gaat zien

We komen er zeer binnenkort achter hoe het nieuwe, op Android 12 gebaseerde OxygenOS eruit gaat zien. Het technische profiel van de OnePlus 9 RT lijkt al bekend te zijn, en volgens geruchten zal het weinig afwijken van het product dat al in China en India te koop is.

Het zal beschikken over hetzelfde OLED-scherm met 120Hz verversingssnelheid, de Snapdragon 870-chip en een batterij van 4.500 mAh met 65-watt snelladen. Weinig veranderingen aan het originele ontwerp, nog steeds geheim. En het is waarschijnlijk – maar niet zeker – dat de OnePlus 9 RT niet net als zijn voorganger naar Europa zal komen.