Welk bestandssysteem te gebruiken voor uw USB-stick

USB-sticks gebruiken verschillende bestandssystemen om te werken: FAT32, exFAT, NTFS, HFS+ en EXT. Hier zijn de beste, afhankelijk van uw besturingssysteem

Het overbrengen van uw video’s en muziek van het ene apparaat naar het andere is niet altijd gemakkelijk en handig. Het hangt erg af van het besturingssysteem dat we gebruiken. En hoe weten we of de bestanden die we willen hebben compatibel zijn met Windows, Mac of Linux?

Laten we bij het begin beginnen. Een bestandssysteem is een instrument waarmee u de opslag van bestanden op uw harde schijf kunt beheren. We kunnen het ons voorstellen als de index van een database die de fysieke locatie bevat waar de gewenste gegevens zijn opgeslagen. Het is met het bestandssysteem dat we kiezen hoe en wanneer we bestanden opslaan. Het maakt deel uit van de beheerstrategie van elk besturingssysteem, en daarom heeft elke fabrikant zijn eigen bestandssysteem ontwikkeld. Gebruikers vinden bestandssystemen vanzelfsprekend als het gaat om het beheren van hun documenten, maar het is belangrijk om te begrijpen welke bestandssystemen ze moeten gebruiken, afhankelijk van hun behoeften.

Gemeenschappelijke bestandssystemen

De meest gangbare bestandssystemen op Windows zijn FAT32, exFAT en NTFS. Op de Mac is HFS+ de meest gebruikte en op Linux vinden we EXT. Maar er zijn ook veel andere bestandssystemen in omloop, en voor een gebruiker zonder specifieke kennis kan het moeilijk zijn te begrijpen welke hij moet gebruiken. Ook omdat elk bestandssysteem verschillende manieren biedt om gegevens op een harde schijf te ordenen. Dit komt omdat alleen binaire gegevens daadwerkelijk naar schijven worden geschreven, en bestandssystemen een manier bieden om fysieke records op een harde schijf te vertalen naar het formaat dat door een specifiek besturingssysteem wordt voorgeschreven. Dus als we bestanden voor werk of vrije tijd moeten transporteren en ze op andere besturingssystemen moeten gebruiken dan die we al gebruiken, moeten we draagbare harde schijven of USB-sticks formatteren zodat ze compatibel zijn met alle apparaten.

Verschillen in bestandssystemen

Van de verschillende bestandssystemen is NTFS het systeem dat door recente versies van Microsofts besturingssysteem wordt gebruikt. ExFAT daarentegen is nog steeds ontworpen voor Windows, maar is lichter dan NTFS, dat complexere opslagbeheersystemen heeft en daardoor zwaarder is. Het grootste probleem ligt echter niet in het verschil in werking van de verschillende bestandssystemen, maar in de portabiliteit en compatibiliteit. HFS+ kan bijvoorbeeld niet naar NTFS-geformatteerde schijven schrijven. En alle voor Windows ontworpen bestandssystemen herkennen zelfs HFS+ niet. De situatie is nog erger voor gebruikers van Linux EXT. Het bestandssysteem in kwestie is niet compatibel voor lezen en schrijven, behalve in bepaalde gevallen en met specifieke software van derden, met andere die voor andere besturingssystemen zijn ontworpen.

Specifieke gevallen

Laten we op dit punt eens kijken welk bestandssysteem we moeten gebruiken naar gelang onze behoeften. NTFS is compatibel met Windows XP, Windows 7 en Windows 10, kan alleen MacOS-bestanden lezen en is compatibel met Linux, maar niet met de PlayStation 4. Het kan wel op de Xbox One maar niet op de Xbox 360 gebruikt worden. FAT32 is het beste van allemaal wat compatibiliteit betreft, in feite kan het worden gebruikt met alle hierboven vermelde apparaten. ExFAT leest geen bestanden van MacOS versie 10.6.4 of lager, en ook geen bestanden van PlayStation 4 en Xbox 360. HFS+ leest alleen op Windows 10 en is niet compatibel met XP en PlayStation 4. Op dit punt lijkt het duidelijk dat voor overdraagbaarheid van bestanden op een USB-stick het beste bestandssysteem, voor compatibiliteit, FAT32 is.

Groottelimieten

Het grootste probleem voor FAT32 is de limiet voor de grootte van één bestand, namelijk 4 GB. Voor een totaal volume van 8TB. Dit komt omdat het in vergelijking met NTFS of HFS+ vele jaren geleden is ontwikkeld en achter begint te lopen op modernere technologieën. Niettemin blijft FAT32 het aangewezen bestandssysteem voor wie een USB-stick vaak op verschillende apparaten gebruikt. Als u daarentegen alleen Windows-apparaten gebruikt, kan NTFS de beste oplossing zijn. Hetzelfde geldt voor HFS+ en EXT als u alleen Mac of Linux gebruikt.