Transmissievertraging, ook wel packetization delay genoemd, is de tijd die nodig is om een datapakket naar de uitgaande link te verzenden. De vertraging wordt bepaald door de grootte van het pakket en de capaciteit van de uitgaande link. Dit is relevant voor netwerken op basis van pakketschakeling, waarbij berichten worden opgedeeld in pakketten voordat ze worden verzonden. Transmissievertraging is een functie van de lengte van het pakket en staat niet in verband met de afstand tussen de twee knooppunten.
Transmissie vertraging veroorzaakt
De transmissievertraging kan van meerdere factoren afhangen, waaronder:
- Aantal actieve sessies: Bij pakketschakeling verwerkt de fysieke laag de pakketten in FIFO-volgorde (First-In, First-Out). Hierdoor kan de vertraging aanzienlijk worden als er meerdere actieve sessies zijn. Het wordt nog belangrijker als het besturingssysteem (OS) geen realtime planningsalgoritmen ondersteunt om multimediaverkeer te ondersteunen.
- Transmissiecapaciteit van de link: Een toename van de transmissiecapaciteit vermindert de transmissievertraging. Door een 10 Mbps ethernet te upgraden naar 100 Mbps Ethernet wordt de transmissievertraging met een factor 10 verminderd.
- Middelgrote toegangscontrole (MAC) toegangsvertraging: Als de transmissieverbinding wordt gedeeld, moet een MAC-protocol worden gebruikt om toegang te krijgen tot de verbinding. De MAC-laag is verantwoordelijk voor het verplaatsen van datapakketten naar en van de ene netwerkinterfacekaart naar de andere over een gedeeld kanaal. De keuze van het MAC-protocol speelt een grote rol bij het beïnvloeden van de vertraging.
- Contextschakelaar in het besturingssysteem: Het verzenden of ontvangen van een pakket omvat een contextomschakeling in het besturingssysteem, wat een eindige tijd in beslag neemt. Hierdoor is er een theoretisch maximum waarop een computer pakketten kan verzenden. Voor een 10 Mbps LAN lijkt deze vertraging onbeduidend. Voor een gigabit-netwerk wordt de vertraging echter aanzienlijk.
Transmissie vertraging formule
De transmissievertraging wordt gegeven in de volgende formule:
TD = L / R
- TD is de transmissievertraging
- L is de lengte van het datapakket
- R is de bitsnelheid (bits per seconde)