Het DigitalPakt is van kracht. Willen scholen financiering ontvangen, dan moeten concepten worden ingediend bij de desbetreffende federale staat. Dit is waar de gespecialiseerde handel zich mee kan bemoeien, de “admins uit de lerarenkamer” kan verlossen en voor zichzelf een langdurige omzet kan veiligstellen.
Volgens een enquête van Bitkom zou elke tweede leraar in Duitsland (54%) graag digitale media willen gebruiken, maar is hij of zij daartoe niet in staat. De 503 ondervraagde leerkrachten hebben de volgende redenen opgegeven, waarbij meerdere antwoorden mogelijk zijn:
- 58 procent: “Op mijn school is er een gebrek aan geschikte apparatuur voor gebruik in de klas.”
- 36 procent: “Ik ben bang dat de technologie in de klas zal mislukken.”
- 13 procent: “Ik heb geen haalbaar pedagogisch concept.”
- 12 procent: “Mijn technologische vaardigheden zijn hiervoor niet toereikend.”
- 7 procent: “Er is geen geschikt lesmateriaal voor.”
Ontwikkel concepten voor financiering
Een omgekeerde conclusie is dat voor 88 procent van de ondervraagde leerkrachten het niveau van technologische kennis geen belangrijke belemmering vormt. Volgens Bitkom Research zouden veel leerkrachten echter graag beter onderwijs en opleiding krijgen, specifiek met betrekking tot digitale onderwerpen. Het “DigitalPakt Schule” (Digitaal Pact voor Scholen) is sinds maart van kracht en kan helpen bij zowel de ontbrekende apparatuur als de opleiding van leraren. Een voorwaarde voor het aanvragen van middelen uit het DigitalPakt is het indienen van een technisch-pedagogisch concept door elke afzonderlijke school, bijvoorbeeld een mediaontwikkelingsplan. De details hiervan worden gespecificeerd in de financieringsaankondigingen van de federale staten. De DigitalPakt Schule volgt het principe van “geen geld zonder concept”. Deze concepten worden gewoonlijk ontwikkeld door de schoolleiding. Speciale IT-beheerders zijn echter ongewoon op Duitse scholen. Gewoonlijk neemt een technologisch onderlegde leerkracht deze taak op zich.
Leraar of externe IT-dienstverlener?
Met ongeveer een miljoen klaslokalen in Duitsland, variërend van “krijtbord en 60-watt lamp” tot hightech klaslokalen, zijn de druk om te handelen en het verkooppotentieel groot. Het gespecialiseerde IT-vak kan helpen bij de conceptie en, als adviseur, de beoogde pedagogische concepten onderbouwen met IT-know-how.
Bedrijven als Jamf richten zich op de doelgroep van “leraren en bestuurders in één”. Het (Apple) apparaatbeheer “Jamf Pro” is ontworpen voor niet-IT professionals. De gemiddelde IT-vaardige leerkracht kan het gebruiken om nieuwe apparaten ter beschikking te stellen, en de doelgroep kan ook omgaan met inventarisatie, configuratie van profielen, het opstellen van gebruiksrichtlijnen en het beheren van apps, evenals met de thema’s beveiliging en gegevensbescherming.
“Classroom as a Service”
In de Windows-omgeving en met externe dienstverlening is er daarentegen “Classroom as a Service” (CaaS) van de distributeur Also. Hier kunnen gespecialiseerde handelspartners via de “Also Cloud Marketplace” oplossingspakketten van hardware, software, ondersteuning en financiële diensten samenstellen en deze via een huurmodelprocedure aanbieden. De “crammer en administrateur in één” kunnen al in de ontwerpfase van de financieringsaanvraag worden ontlast door externe diensten in te plannen ten gunste van het kanaal. De CaaS-pakketten omvatten hardware zoals notebooks, maar ook software zoals Microsoft Office 365 en een 24×7-ondersteuning, reparatie- en vervangingsservice. Ze zijn beschikbaar tegen een maandelijkse huurprijs over een flexibele termijn. CaaS-partners kunnen ook gebruikmaken van de WaaS-zelfbediening (Workplace as a Service) met een intuïtieve gebruikersinterface, hun logo en hun eigen huisstijl.