Duitsland is een populaire vestigingsplaats voor startende ondernemers

Duitsland is een populaire vestigingsplaats voor startende ondernemers. Meer dan 60 procent zou de locatie opnieuw kiezen. De bureaucratie en de financieringsvoorwaarden zijn voor verbetering vatbaar. De grootste concurrent is de VS.

Startende ondernemers die Duitsland als vestigingsplaats voor hun bedrijf hebben gekozen, hebben daar in de meeste gevallen geen spijt van. Zes van de tien oprichters (61 %) zouden opnieuw voor Duitsland kiezen als zij opnieuw voor de beslissing stonden. De grootste concurrent om de gunst van de stichters te winnen is de Verenigde Staten. Een op de vijf ondervraagden (21%) zou zijn start-up in de VS bouwen. Dat is zes procentpunten meer dan in het voorgaande jaar. Hoewel de meerderheid van de respondenten weer voor Duitsland zou kiezen, laat de stijgende waarde zien dat de VS na een dieptepunt in de peiling weer aan populariteit wint.

Politieke omgeving

Bitkom wijt het verschil aan de verkiezing van Donald Trump. Slechts 15 procent had na de verkiezingen gezegd dat zij de VS als vestigingsplaats zouden kiezen. Onder zijn voorganger Barack Obama was dat in 2016 32 procent. Slechts 44 procent was voor Duitsland.

“Duitsland ontwikkelt zich geleidelijk tot een startende natie en biedt de meeste oprichters een goed uitgangspunt voor de ontwikkeling van hun bedrijfsidee. Om Duitsland nog aantrekkelijker te maken voor oprichters, moet de federale regering snel concrete doelstellingen en maatregelen op het gebied van digitalisering noemen die verder gaan dan louter intentieverklaringen in het regeerakkoord”, zegt Bitkom-voorzitter Achim Berg. “Het voorbeeld van de VS, dat door politieke ontwikkelingen aanzienlijk minder aantrekkelijk is geworden voor startende ondernemingen, toont aan hoe belangrijk stabiele politieke randvoorwaarden zijn voor startende ondernemingen. Waarden als betrouwbaarheid en stabiliteit hebben Duitsland groot gemaakt als vestigingsplaats voor bedrijven. We moeten ze behouden en aanvullen met meer politieke dynamiek en beweeglijkheid.”

Zwakke punten in Duitsland

Voor 68 procent van de ondervraagden liggen de voordelen van werken in het buitenland in betere financieringsvoorwaarden. 63 procent noemt minder bureaucratie, 61 procent minder regelgeving. Betere uitwisseling met andere startende ondernemingen (39 %), betere toegang tot personeel (33 %) en een grotere binnenlandse markt (32 %) volgen in het lagere middenveld. Iets minder dan een derde (28 %) is voorstander van nabijheid tot potentiële klanten. Voor 23 procent speelt de nabijheid van excellente wetenschappelijke instellingen de grootste rol. Persoonlijke redenen motiveren 16 procent van de respondenten.

“Als we willen voorkomen dat ideeën voor startende ondernemingen in dit land worden bedacht maar elders worden uitgevoerd, moeten we de zorgen van jonge techbedrijven serieus nemen. We moeten de financieringsvoorwaarden internationaal concurrerend maken en de bureaucratische rompslomp voor startende ondernemingen drastisch verminderen,” aldus Berg. “Wie innovatieve bedrijfsmodellen wil ontwikkelen, bijvoorbeeld in de gezondheidszorg of de financiële sector, of wie vertrouwt op data-analyse op het gebied van kunstmatige intelligentie, heeft meer regelgevingsvrijheid nodig.”

Over het onderzoek

Voor het onderzoek heeft Bitkom Research in opdracht van Bitkom 302 IT- en internetstartups in Duitsland ondervraagd. De vragen luidden onder meer: “Als u de locatie van uw startup opnieuw kon kiezen, in welk land zou u uw startup dan oprichten?” en “Wanneer zou u uw startup het liefst buiten Duitsland oprichten?”