Bitkom ondersteunt de digitale agenda van de Bondsregering

Voor het doel om van Duitsland het IT-groeiland nummer 1 van Europa te maken, staat Bitkom aan de zijde van de Bondsregering. De vereniging beveelt aan zich te concentreren op de thema’s infrastructuur en veiligheid, alsook op steun voor startende ondernemingen.

De hightechvereniging Bitkom heeft opnieuw haar steun betuigd aan de Digitale Agenda van de Duitse regering. Het programma moet op 20 augustus door het kabinet worden besproken en goedgekeurd. “De Digitale Agenda moet een masterplan worden voor Duitslands weg naar de digitale wereld. Er zullen verschillende onderwerpen worden behandeld die van centraal belang zijn voor de Bitkom-industrie, maar ook voor onze hele economie en maatschappij”, aldus Bitkom-voorzitter prof. Dieter Kempf. In principe zijn de onderwerpen van de Digitale Agenda zo breed dat er interdepartementale accenten moeten worden gelegd. Kempf: “Drie onderwerpen hebben de hoogste prioriteit: Infrastructuur, vertrouwen en veiligheid, alsmede de ontwikkeling van een digitale economie met als pijlers startende ondernemingen en industrie 4.0.” Het is van belang dat concrete uitvoeringsstappen worden bepaald en dat de nodige financiële middelen beschikbaar worden gesteld. “Cijfers zijn niet alles. Maar op dit moment voorziet de ontwerpbegroting voor 2015 in een uitgave van ongeveer 7 miljard euro voor het federale ministerie van Economische Zaken, maar is er slechts 73 miljoen euro uitgetrokken voor de titel Informatie- en communicatietechnologieën”, aldus Kempf.

Planningzekerheid voor netwerkbeheerders

Bitkom hoopt dat de federale regering zeer concrete maatregelen zal aankondigen voor de huidige zittingsperiode. Kempf: “Algemene verklaringen over digitalisering en algemene doelstellingen zijn belangrijk. Minstens even belangrijk zijn echter maatregelen die nu puntsgewijs in concreto moeten worden benoemd en vervolgens ook moeten worden uitgevoerd”. In haar IT-strategie – Digitale Agenda voor Duitsland heeft Bitkom laten zien welke maatregelen op korte termijn noodzakelijk zijn. Voor een breedbanduitbreiding die Duitsland voorbereidt op de gigabitmaatschappij moet bijvoorbeeld een kader worden gecreëerd dat netwerkexploitanten planningszekerheid garandeert, investeringsstimulansen geeft en gedane investeringen niet devalueert. “We hebben ook een bindende definitie nodig voor de tijdige spectrumtoewijzing van het Digitaal Dividend II om de uitbreiding van mobiele superbreedband zo snel mogelijk te kunnen aanpakken”, aldus Kempf.

Steun voor startende ondernemingen

Om van Duitsland het nummer 1 IT-groeiland in Europa te maken, moet de steun voor met name startende ondernemingen centraal komen te staan in de Digitale Agenda, naast een focus op onderwijsbeleid. “We moeten de bureaucratie bij startende ondernemingen verminderen en aanzienlijk meer durfkapitaal mobiliseren – vooral voor de groei- en internationaliseringsfase van startende ondernemingen,” aldus Kempf. Door belastingverlichtingen, zoals de mogelijkheid voor institutionele beleggers om verliezen uit investeringen in startende ondernemingen fiscaal in aanmerking te nemen, zou meer particulier durf- en aandelenkapitaal naar startende ondernemingen in dit land kunnen vloeien. Er moeten ook openstellingsclausules worden ingevoerd die gereguleerde investeerders zoals verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen in staat stellen een deel van hun kapitaal in durfkapitaal in dit land te investeren. De Digitale Agenda is ook geschikt om fiscale stimulansen voor onderzoek in te voeren. Op die manier kunnen verdere investeringen van bedrijven in de toekomst met eenvoudige middelen worden gestimuleerd, waarvan met name innovatieve kleine en middelgrote IT-bedrijven zouden profiteren.

Verordening gegevensbescherming voor de hele EU

Wat gegevensbescherming betreft, moet onder meer de algemene verordening gegevensbescherming van de EU worden goedgekeurd. “In tijden van big data en cloud computing, maar ook met het oog op ontwikkelingen als Industrie 4.0, hebben we binnen de Europese Unie een uniform hoog niveau van gegevensbescherming nodig dat het gebruik van nieuwe oplossingen mogelijk maakt”, aldus Kempf.

De Bitkom verwelkomt nadrukkelijk de plannen om de IT-top uit te bouwen tot een implementatieplatform voor de Digitale Agenda. “Deze kernthema’s van de Digitale Agenda zijn ook kernthema’s van de IT-top. De IT-top is de ideale plaats om de uitvoering van de agenda te begeleiden”, aldus Kempf.