Rom

Uitgesproken rahm, een alleen-lezen geheugen (ROM) is een computergeheugen waarop vooraf gegevens zijn opgenomen. Als de gegevens eenmaal op een ROM-chip zijn geschreven, kunnen ze niet worden verwijderd en kunnen ze alleen worden gelezen. In tegenstelling tot het hoofdgeheugen (RAM), behoudt ROM de inhoud, zelfs als de computer is uitgeschakeld. ROM wordt niet-vluchtig genoemd, terwijl RAM als vluchtig wordt beschouwd. Lees hier meer over het verschil tussen RAM en ROM.

De meeste personal computers bevatten een kleine hoeveelheid ROM voor kritieke programma’s die tijdens de levensduur van een apparaat niet hoeven te worden gewijzigd, ook wel firmware genoemd. Bovendien worden ROM’s op grote schaal gebruikt in rekenmachines en randapparatuur zoals laserprinters, waarvan de lettertypen soms in ROM’s worden opgeslagen.

Drie soorten ROM

Er zijn drie soorten ROM die in het verleden op pc’s zijn gebruikt, waarbij elke volgende versie zijn voorganger vervangt:

  • Programmeerbare ROM (PROM) wordt vervaardigd als leeg geheugen dat vervolgens kan worden geschreven door een programmeerapparaat, een wijziging ten opzichte van eerdere versies van ROM die tijdens het fabricageproces zijn geprogrammeerd.
  • Uitwisbare en programmeerbare ROM (EPROM) is een type PROM dat kan worden gewist met ultraviolet licht en vervolgens opnieuw kan worden geprogrammeerd.
  • Elektrisch wisbare en programmeerbare ROM (EEPROM) is een type PROM dat kan worden gewist met een elektrische lading en vervolgens opnieuw kan worden geprogrammeerd. EEPROM is vergelijkbaar met zijn afgeleide flash-geheugen; Flash-geheugen kan echter worden geprogrammeerd en gewist in grote blokken in plaats van één byte per keer (zoals EEPROM), dus het kan ook worden gebruikt als stand-alone geheugen voor verwijderbare opslag, zoals een USB-flashstation.