Delete

Verwijderen verwijst naar het verwijderen of wissen van inhoud uit een bestandsmap, toepassing of apparaat. In tegenstelling tot knippen, plaatst verwijderen niet noodzakelijk het verwijderde object in een bufferstatus zodat het gemakkelijk kan worden hersteld. Als u bijvoorbeeld een teken uit een tekstverwerkingsdocument verwijdert, wordt het teken uit het bestand gewist. Deze actie kan alleen ongedaan worden gemaakt als de applicatie een functie “ongedaan maken” heeft.

Aanbevolen: Worden verwijderde bestanden volledig gewist?

Hoe te verwijderen

In sommige apparaten of andere toepassingen wordt een verwijderd bestand verplaatst naar een map “recentelijk verwijderd” waartoe de gebruiker toegang moet hebben als hij het wil herstellen. Deze map heet Prullenbak op macOS en Prullenbak op Windows-besturingssystemen. Wanneer een bestand wordt verwijderd en naar een van deze mappen wordt gestuurd, wordt de verwijzing naar het bestand verwijderd, maar het bestand zelf wordt niet onmiddellijk gewist totdat de map is geleegd en de inhoud permanent is verwijderd. Daarom kost het herstellen van verwijderde bestanden doorgaans slechts een paar klikken. Sommige programma’s zoals EaseUS Data Recovery Wizard Pro of CrashPlan kunnen helpen bij het herstellen van bestanden die permanent gewist of beschadigd lijken te zijn.

De fysieke handeling van het verwijderen van inhoud of bestanden maakt doorgaans gebruik van een van de twee toetsenbordtoetsen: backspace of (toepasselijk) verwijderen. In de meeste standaard PC QWERTY-toetsenborden bevindt de backspace-toets zich in de rechterbovenhoek onder de functietoetsen en wordt deze gebruikt om tekst links van de cursor te verwijderen of om een ​​gedeelte met gemarkeerde inhoud te verwijderen. De delete-toets is meestal opgenomen in een sectie met navigatietoetsen naast de toetsen insert, home, end, page up en page down. Het wordt soms ook opgenomen in numerieke toetsenborden. De delete-toets wordt gebruikt om tekst rechts van de cursor te wissen, maar deze toets is niet gestandaardiseerd tussen toetsenbordfabrikanten en wordt soms volledig weggelaten.

Het is vermeldenswaard dat standaard Apple-toetsenborden de backspace-toets labelen met “delete” en geen aparte toets hebben voor het verwijderen van tekst rechts van de cursor. Uitgebreide Apple-toetsenborden hebben echter een sleutel met de naam “clear” waarmee dit doel wordt bereikt. Er is ook geen delete-toets op Chromebooks, maar een combinatie van Alt + Backspace-toetsen zal de richting van een normale backspace omkeren.