Het ongeautoriseerd kopiëren van software. Voor de meeste detailhandelprogramma’s is een licentie verleend voor gebruik op slechts één computerlocatie of voor gebruik door slechts één gebruiker tegelijk. Door de software te kopen, wordt u een gelicentieerde gebruiker in plaats van een eigenaar (zie EULA). Het is toegestaan om kopieën van het programma te maken tegen betaling, maar het is tegen de wet om kopieën te geven aan vrienden en collega’s.
Softwarepiraterij is vrijwel onmogelijk te stoppen, hoewel softwarebedrijven steeds meer rechtszaken starten tegen grote overtreders. Oorspronkelijk probeerden softwarebedrijven softwarepiraterij te stoppen door hun software tegen kopiëren te beschermen. Deze strategie mislukte echter omdat het ongemakkelijk was voor gebruikers en niet 100 procent onfeilbaar was. De meeste software vereist nu een soort van registratie, wat potentiële piraten kan ontmoedigen, maar softwarepiraterij niet echt stopt.
Enkele veel voorkomende soorten softwarepiraterij zijn onder meer namaaksoftware, OEM-ontbundeling, softlifting, laden van harde schijven, bedrijfssoftwarepiraterij en internetsoftwarepiraterij.
Een geheel andere benadering van softwarepiraterij, shareware genaamd, erkent de nutteloosheid van het proberen mensen ervan te weerhouden software te kopiëren en vertrouwt in plaats daarvan op de eerlijkheid van mensen. Shareware-uitgevers moedigen gebruikers aan om kopieën van programma’s aan vrienden en collega’s te geven, maar vragen iedereen die regelmatig een programma gebruikt om rechtstreeks een registratievergoeding te betalen aan de auteur van het programma.
Commerciële programma’s die illegaal voor het publiek beschikbaar worden gesteld, worden vaak warez genoemd.
Zie “Is software-eigendom hetzelfde als licentieverlening?” in de “Wist u dat…” sectie van Kompoos.
Zie ook “Alles over software: categorieën van toepassingssoftware uitgelegd” in het gedeelte “Wist u …” van Kompoos.