Softwarebilliger.de verkrijgt voorlopig gerechtelijk bevel tegen Microsoft

Microsoft moet terugdeinzen en mag niet meer publiekelijk beweren dat Softwarebilliger.de “namaak merksoftware” verspreidt. De in Berlijn gevestigde detailhandelaar in gebruikte software ziet zijn reputatie door de beschuldiging in gevaar gebracht en heeft met succes juridische stappen tegen Microsoft ondernomen.

In een kort geding heeft het Landgericht Hamburg Microsoft verboden te beweren dat Softwarebilliger.de “nagemaakte merksoftware” verkoopt. In een persbericht van medio vorige maand had Microsoft klanten gewaarschuwd geen software te kopen bij Softwarebilliger.de. Enkele dagen later herhaalde Microsoft-advocate Swantje Richters de beschuldiging in een blogbericht omdat veel media het niet eens waren met Microsofts standpunt dat Softwarebilliger.de “namaakdatadragers” verkocht. Volgens Microsoft is de verkoop van OEM-software met een certificaat van echtheid zonder toestemming van Microsoft “namaak”, hoewel de gegevensdragers zelf niet illegaal zijn, zoals het woord “namaak” vaak wordt gebruikt om te suggereren. Bij de verkoop van gebruikte software spelen dergelijke semantische subtiliteiten zeker een grote rol. Softwarebilliger.de ziet zich namelijk ten onrechte in de hoek van de softwarepiraterij geduwd, zoals bijvoorbeeld de BSA (Business Software Alliance) terecht bestrijdt.

Meer dan 20 andere getroffen handelaren

Daarom heeft TYR Holding, exploitant van Softwarebilliger.de, bij de arrondissementsrechtbank in Hamburg een kort geding aangespannen tegen Microsoft. Intussen heeft Microsoft het persbericht waartegen de rechter bezwaar maakt, van zijn homepage verwijderd en ook de blogpost van juridisch adviseur Richters van het net gehaald. De hoofdzaak van Microsoft tegen Softwarebilliger.de is daarentegen nog hangende. Ook hier is de Berlijnse softwareverkoper ervan overtuigd dat het alle beschuldigingen van Microsoft zal kunnen weerleggen. Elmar Ewaldt, directeur van TYR Holding, spreekt van een “reputatieschadecampagne” die Microsoft voert tegen Softwarebilliger.de. Volgens informatie van IT BUSINESS zijn verschillende handelaren in gebruikte software door Microsoft Duitsland aangeklaagd wegens soortgelijke beschuldigingen. Een industrie-expert spreekt van tenminste 20 andere dealers in Duitsland.

David tegen Goliath

“Microsoft probeert de eerlijke en legale handel met gebruikte originele software te verhinderen met alle legale middelen die het bedrijf tot zijn beschikking heeft”, aldus Ewaldt. De directeur ziet zichzelf gedwongen in de rol van David, die het op moet nemen tegen Goliath. De kleine Berlijnse handelaar heeft het vertrouwen in een positieve afloop van het juridische geschil, geheel in de zin van de bijbelse strijd, tegen de grote Microsoft-onderneming niet verloren. “Het recht zal zegevieren en dat is aan de kant van www.softwarebilliger.de”, is Ewaldt ervan overtuigd. □