Windows 10, hoe activeer je het geheime Startmenu

Windows 10 verbergt een geheim Startmenu dat met een precieze toetsencombinatie kan worden geactiveerd. Hier is wat ze zijn

Het menu Start blijft de centrale hub van het Windows 10-besturingssysteem. Ondanks de vele veranderingen die Microsoft in de loop der jaren heeft doorgevoerd, waarbij het Start-menu een compleet ander gezicht heeft gekregen (en dat zal het binnenkort ook krijgen dankzij de nieuwe interface waar het bedrijf uit Redmond aan werkt), is de rol van het menu nog steeds prominent aanwezig. De komst van Live Tiles en Cortana hebben het Startmenu alleen maar belangrijker en nuttiger gemaakt voor gebruikers.

Wat weinig mensen echter weten, is dat Windows 10 eigenlijk een geheim Startmenu verbergt dat wordt geactiveerd met een precieze combinatie van knoppen: Win+X. Als u deze twee knoppen tegelijk indrukt, verschijnt een kleinere versie van het menu met de nuttigste en belangrijkste functies, zoals apps, PowerShell of Taakbeheer. Het geheime menu Start in Windows 10 wordt niet zozeer gesponsord door Microsoft, maar het kan erg handig blijken wanneer u snel toegang nodig hebt tot een zeer specifieke functie op uw pc. Hier is alles wat u moet weten over het geheime menu Start.

Hoe krijgt u toegang tot het geheime menu Start van Windows 10

Bijna niemand weet dit, maar er zijn twee Windows 10 Start-menu’s beschikbaar voor gebruikers. De tweede is een “light” versie van de eerste zonder de Live Tiles en zonder de app lijst, maar met alle snelkoppelingen naar de meest belangrijke PC functies. Om het te activeren, drukt u de Win+X toetsen gelijktijdig in. De snelkoppeling brengt aan de linkerkant van het scherm een menu met een vijftiental snelkoppelingen te voorschijn.

Wat zit er in? Bijvoorbeeld, “Apps en functies” brengt ons rechtstreeks naar de instellingen van de PC, waar alle meest gebruikte en actieve programma’s worden getoond. “Event Viewer” daarentegen brengt ons rechtstreeks naar de console van de computer, wat erg nuttig is als we vreemd gedrag opmerken bij onze machine. Het onderdeel Windows PowerShell is daarentegen bedoeld voor toegang tot de opdrachtregel van de pc.

Aan de onderkant van het geheime menu Start van Windows 10 vindt u daarentegen zeer nuttige snelkoppelingen: Taakbeheer, Instellingen, Windows Verkenner, Zoeken en Uitvoeren. Tot slot kunt u het onderdeel “Vragen en verbreken” niet missen.

Het is zeker geen functie die de manier verandert waarop u uw pc gebruikt, maar door snel toegang te krijgen tot dit tweede menu Start kunt u een aantal Windows 10-hulpprogramma’s sneller openen die erg nuttig kunnen blijken.