Wat gebeurt er als ik Windows 10 niet activeer

Windows 10 kan rechtstreeks van de Microsoft-website worden gedownload en gratis worden gebruikt. Maar om de volledige functionaliteit te krijgen, moet u het activeren – hier leest u hoe

Microsoft Windows is al meer dan twintig jaar het meest gebruikte pc-besturingssysteem ter wereld. En Microsoft heeft al meer dan twintig jaar te kampen met het probleem van illegale, “gekraakte” licenties. Veel mensen willen Windows gebruiken maar er niet voor betalen. Daarom heeft Microsoft zijn beleid gewijzigd sinds Windows 10.

De nieuwste versie van Microsofts besturingssysteem kan gratis worden gedownload en geïnstalleerd, rechtstreeks van de website van het bedrijf in Redmond. Wat u echter downloadt, is een soort demoversie die vervolgens moet worden “geactiveerd” met behulp van een sleutel, gekoppeld aan een enkele licentie. Het web staat vol met sites waar illegale Windows-productsleutels kunnen worden gedownload, maar in de overgrote meerderheid van de gevallen zijn dit sleutels die niet werken en heel vaak wordt samen met de sleutel een virus gedownload. Er zijn ook mensen die nooit een Windows 10-licentie activeren en de gratis versie van het besturingssysteem blijven gebruiken. Maar dat is een grote fout.

Waarom u Windows 10 beter kunt activeren

De gratis, niet-geactiveerde versie van Windows 10 is zeker niet compleet: het mist een aantal handige functies, zoals de donkere modus, Windows Defender, Windows Hello en de ‘Focus Assist’-meldingsassistent. Maar dat is nog niet alles: als de versie van Windows die we gebruiken nog niet is geactiveerd, kan het besturingssysteem de beveiligingsupdates niet downloaden die nodig zijn om de pc veilig te houden tegen malware-infecties en aanvallen van hackers.

Twee soorten Windows 10-licenties

Als u eenmaal beseft dat u Windows 10 zo snel mogelijk moet activeren door een officiële licentie te kopen, is het handig om u af te vragen welk type licentie u moet kopen. Omdat er twee zijn: Windows Home en Windows Pro. Windows Home is ongetwijfeld het meest aanbevolen voor een gemiddelde gebruiker omdat het de meeste van de meest gebruikte functies heeft. De Pro-licentie daarentegen voegt functies toe die alleen nuttig zijn in een strikt zakelijke omgeving en wanneer onze pc met vele anderen in een bedrijfsnetwerk is verbonden.

Hoe Windows 10 activeren

U hoeft Windows 10 niet te activeren als het al op uw computer is voorgeïnstalleerd: daar heeft de hardwarefabrikant al voor gezorgd. Als we echter online of in een computerwinkel een licentie kopen, dan hebben we een productsleutel van 25 tekens die we aan het besturingssysteem moeten doorgeven om Windows 10 te kunnen activeren. Om dit te doen moeten we naar Instellingen > Update & Beveiliging > Activering.