Hoe Windows-virussen in de veilige modus verwijderen

De gebruiker heeft meer kans om het virus in de veilige modus te detecteren en te elimineren. Laten we eens kijken waarom en wat u kunt doen om van de dreiging af te komen

Nu meer dan ooit moet u weten wat u moet doen als uw computer wordt aangevallen door een van de vele stukjes malware die het netwerk teisteren. Op Windows, welke versie u ook hebt geïnstalleerd, is de meest effectieve manier om van virussen af te komen het opstarten in de veilige modus.

Er zijn een aantal redenen voor. Laten we beginnen met een korte uitleg van de functie van Veilige modus. Het is een optie waarmee het besturingssysteem van Microsoft alleen de basisbestanden en stuurprogramma’s kan starten, terwijl andere programma’s worden uitgesloten van de herstart. De veilige modus is een zeer effectief hulpmiddel voor het oplossen van bepaalde Windows-problemen. Een voorbeeld zal het nut ervan bij het verwijderen van virussen verduidelijken. Stel dat de malware die uw PC heeft geïnfecteerd begint te draaien zodra u Windows opnieuw opstart, waardoor de antivirus wordt geblokkeerd. In de veilige modus wordt de kwaadaardige software niet door het besturingssysteem geladen.

Veilige modus starten

De gebruiker heeft dankzij de veilige modus meer kans van slagen tegen de malware. Om de veilige modus op te starten op Windows 10 zijn er verschillende methodes. Laten we de optie bekijken die u vanaf het inlogscherm kunt starten.

Start uw pc opnieuw en druk onmiddellijk de aan/uit-knop en de caps-toets tegelijk enkele seconden in. Windows zal uw computer opnieuw opstarten.

Vanuit “Een optie kiezen” klikt u op “Problemen oplossen” en vervolgens op: “Geavanceerde opties”, “Opstartinstellingen” en tenslotte “Opnieuw opstarten”. De pc wordt opnieuw opgestart en er verschijnt een venster met een aantal items.

Omdat u een nieuwe antivirus moet downloaden of een online scanner moet gebruiken, kunt u het beste op knop 5 drukken, waarmee u de veilige modus met internet kunt starten.

Nu gaan we proberen het virus van de computer te verwijderen. Om het proces van antivirus scannen te versnellen, is het raadzaam om wat ruimte op de harde schijf vrij te maken door alle onnodige bestanden te verwijderen. Om dit te doen, start u gewoon het hulpprogramma Schijfopruiming en gaat u verder. Op dit punt zijn we klaar om te proberen de infectie te elimineren.

De antivirus die op uw pc is geïnstalleerd, zal van weinig nut zijn. Eén omdat het niet in staat was het virus te blokkeren. Twee, omdat in de veilige modus het beschermingsprogramma niet door Windows wordt gestart.

Het is daarom noodzakelijk om een nieuw programma van het netwerk te downloaden. U kunt ook een van de vele online scanners op internet gebruiken, waarvoor geen installatie op uw computer nodig is.

Het enige wat u nu nog hoeft te doen, is het gekozen hulpprogramma te starten en te hopen dat het de malware kan opsporen en elimineren. Zodra de malware is verwijderd, start u uw computer opnieuw op.