Windows 10 upgrade bevriezen

Microsoft heeft momenteel de oktober-upgrade van Windows 10 opgeschort omdat sommige gebruikers gegevens zijn kwijtgeraakt. Een bug-fixed versie volgt later. De oktober-update van Windows 10 brengt geen spectaculaire vernieuwingen. Maar het brengt wel nuttige verbeteringen in details en functies voor het werken met Android smartphones en Apple iPhones.

Microsoft heeft momenteel de distributie van de oktober-upgrade stopgezet, omdat volgens Microsoft sommige gebruikers als gevolg van de update gegevens zijn kwijtgeraakt die zijn opgeslagen in de map C:Users. Op de pagina support.microsoft.com/nl-us/help/4464619/windows-10-update-history beschrijft Microsoft het probleem en geeft het links en telefoonnummers voor ondersteuning aan de getroffenen. Degenen die de update handmatig hebben gedownload via de Media Creation Tool en deze nog niet hebben geïnstalleerd, moeten dit niet doen, maar wachten op een nieuw installatiebestand zonder de foutmelding. Alle gebruikers die Windows 10 1809 al zonder problemen hebben geïnstalleerd, hoeven niets te doen, omdat het gegevensverlies alleen kan optreden tijdens het upgradeproces. Een rollback naar de vorige versie is daarom niet nodig.

Wanneer Microsoft de fout heeft gevonden en verholpen, zal de nieuwe versie opnieuw worden verspreid via Windows Update. Als alternatief kunt u de installatie starten via de update wizard of een installatie stick maken met de Media Creation Tool. Microsoft biedt beide opties aan via de Windows 10-downloadpagina.

Een regelmatige back-up van gegevens is niet alleen raadzaam vanwege problematische Windows-updates, maar ook vanwege mogelijke andere softwareproblemen of hardwaredefecten. De kwaliteitsborging van Microsoft heeft echter duidelijk gefaald, aangezien sommige deelnemers aan het Insider-programma het probleem waarschijnlijk al op voorhand hadden en er ook op hebben gewezen.

Wat is er nieuw in de upgrade van oktober

Wanneer Microsoft versie 1809 van Windows 10 opnieuw uitrolt, zal dat vooral selectieve verbeteringen en een verbeterde samenwerking met smartphones met iOS en vooral Android met zich meebrengen. Gebruikers van beide systemen kunnen in de respectieve app stores een app van Microsoft vinden met de naam “Companion for Phone”. Daar moet men zich aanmelden onder dezelfde Microsoft-account als onder Windows 10. Gebruikers van Android-smartphones kunnen nu met de Windows-computer toegang krijgen tot het mobiele apparaat om berichten te versturen via sms of om toegang te krijgen tot documenten en foto’s. Foto’s kunnen rechtstreeks van de smartphone naar de Windows-computer worden gekopieerd. Later zullen toegang tot meldingen en het spiegelen van smartphone-schermen op de Windows-computer worden toegevoegd. De Timeline van Windows 10 moet zijn weg vinden naar de Microsoft Launcher voor Android. Aangezien Apple erg restrictief is met iOS-interfaces, werkt momenteel alleen het delen van webpagina’s met de Edge-browser op de Windows-computer op iPhones.

Naast cosmetische verbeteringen aan de “Donkere modus” brengt de nieuwe Windows 10-versie een verbeterd klembord dat niet alleen meerdere stukken inhoud kan bevatten, maar deze ook kan delen met andere apparaten via de cloud als u deze functie inschakelt.

Het zoekvenster dat via de taakbalk wordt geopend, toont nu een voorbeeld van webpagina’s. Bij het zoeken naar een app of een Windows-programma worden de gebruiksopties en recent geopende bestanden direct in het zoekvenster weergegeven.

Een handige functie voor computers met beperkte opslagruimte, zoals veel goedkope Windows-tablets, is de optie om lokaal opgeslagen Onedrive-inhoud op de computer extra te verwijderen als die daar langere tijd niet wordt geraadpleegd.

Daarnaast brengt de nieuwe Windows-versie een nieuwe tool voor schermafbeeldingen, verbeteringen aan de Edge-browser en extra beveiligingsfuncties. De Windows Defender Exploit Guard, voorheen alleen beschikbaar in de Pro- en Enterprise-versies, is nu ook beschikbaar in de Home-versie.

Relevant voor professioneel gebruik zijn de kioskmodus, een verbeterde register-editor en ondersteuning voor het Windows-subsysteem voor Linux via de Windows-firewall.