beschrijven

Overschrijven is het herschrijven of vervangen van bestanden en andere gegevens in een computersysteem of database met nieuwe gegevens. Een veelvoorkomend voorbeeld hiervan is het ontvangen van een waarschuwing in Microsoft Word dat er al een bestand met dezelfde naam bestaat en wordt gevraagd om te kiezen of u het oude bestand wilt herstellen of het nieuwe wilt opslaan. Als u de nieuwe opslaat, wordt het vorige bestand overschreven, zelfs als die opslag net zo onschadelijk is als het wijzigen van de titel of het behouden ervan.

De details van het overschrijfproces zijn gecompliceerd, maar ze omvatten het omschakelen van binaire nullen en enen in code, een vaak onomkeerbaar proces. Bij sommige computersystemen is het mogelijk om bestanden te herstellen of op te halen onder bepaalde voorwaarden waaraan moet worden voldaan. Het maken van een back-up van bestanden naar een cloud is een goede manier om eerdere versies van bestanden beschikbaar te hebben, zodat een eerdere versie indien nodig kan worden hersteld.

Sommige toepassingen, zoals Microsoft Word, hebben twee verschillende typemodi: de overschrijf- (of overschrijf-) modus en de invoegmodus. De invoegmodus wordt verreweg het meest gebruikt; u voegt eenvoudig nieuwe gegevens toe door te typen waar u met de muis klikt. Maar de overschrijfmodus vervangt gegevens terwijl u typt. Dit is een instelling die u binnen de applicatie moet selecteren als u deze wilt gebruiken.

Overschrijven en beveiliging

Het klinkt moeilijk om gegevens op te halen of te behouden als ze per ongeluk worden overschreven, en dat is het ook. Maar ironisch genoeg kan het volledig en volledig overschrijven van gegevens in bestandssystemen en hardware een uitdaging zijn. Bedrijven of individuen willen vaak een bestand of apparaat volledig overschrijven, zodat er geen gevoelige gegevens op achterblijven wanneer ze het aan iemand anders overdragen. Maar sommige systemen maken nieuwe back-ups op verschillende gebieden waarvan de gebruikers niets weten – met als doel die gegevens te redden als deze verloren gaan – en dan kunnen ze een bestand of apparaat niet volledig wissen. Solid State-schijven (SSD’s) bijvoorbeeld bewaren of dupliceren soms gegevens in opslag, waardoor het moeilijk is om die gegevens te verwijderen wanneer dat nodig is. Veel apparaten waarvan alle eerdere gegevens hadden moeten worden gewist, zijn niet echt gewist. Dit is een potentieel veiligheidsrisico.

Zie ook de overschrijfmodus