Begrijpen wat de foutmelding “onmogelijk om een beveiligde verbinding tot stand te brengen” betekent, wat de oorzaak is en hoe het op te lossen.
“Niet in staat om een beveiligde verbinding tot stand te brengen”, een foutmelding die niet ongewoon is wanneer we vanaf een computer, smartphone of tablet op het internet surfen en de naam van een site intypen in de zoekbalk van de browser die we gebruiken. Het huidige controlescherm activeert dan een heuse blokkade, waardoor we geen toegang krijgen tot de webpagina waarin we geïnteresseerd zijn.
Niet alleen dat, in sommige gevallen stuiten we ook nog op een hele reeks nogal frustrerende fouten, met als gevolg dat we het proberen maar opgeven. Toch is het mogelijk dit eeuwenoude probleem van een veilige verbinding aan te pakken door een aantal fundamentele elementen een voor een te beoordelen, zoals in dit artikel wordt geïllustreerd.
Kan geen beveiligde verbinding tot stand brengen: de betekenis en mogelijke oorzaken
Zoals we al zeiden, kunt u tijdens het surfen op het web portals tegenkomen die verhinderen dat u inhoud kunt bekijken omdat er een scherm verschijnt met de melding “Kan geen beveiligde verbinding tot stand brengen”. Dit wordt gevolgd door een foutmelding, die in Google Chrome bijvoorbeeld wordt aangeduid met de code ERR_SSL_PROTOCOL_ERROR. Wanneer dit bericht verschijnt, betekent dit dat er een fout is opgetreden en dat de zoekmachine de toegang tot de site verhindert. De fout – die vaak optreedt in Chrome en minder vaak in andere browsers – kan verschillende oorzaken hebben en niet altijd te wijten zijn aan de site die u probeert te bereiken. Nu de betekenis is achterhaald, is het een goed idee om uit te zoeken wat het probleem is, en pas daarna te kijken of het mogelijk is iets te doen om verder te bladeren.
De site heeft geen SSL-certificaat
Wanneer de foutmelding verschijnt dat het onmogelijk is een beveiligde verbinding tot stand te brengen, en de eerder genoemde code ERR_SSL_PROTOCOL_ERROR, is het waarschijnlijk dat het webportaal dat u probeert te openen geen SSL-certificaat (Secure Sockets Layer) heeft, wat het cryptografische protocol is dat beveiligde communicatie van de bron naar de ontvanger mogelijk maakt. In dat geval worden de naar de browser gezonden gegevens niet herkend en dus als onveilig beschouwd. Om een beveiligde site onmiddellijk te herkennen, zoek je naar de https-code aan het begin van het adres. U zult ook beseffen dat het probleem aan de server te wijten is, en u zult moeten wachten tot de beheerder van de site zijn certificaat heeft bijgewerkt voordat u weer toegang kunt krijgen.
Apparaatgerelateerde problemen
Als het webportaal waartoe we toegang willen krijgen geen problemen vertoont die verband houden met het SSL-protocol, moeten de oorzaken die het onmogelijk maken om een beveiligde verbinding tot stand te brengen met Wi-Fi – of met andere middelen om op het net te surfen – dus worden gezocht in een probleem met ons apparaat, of dat nu een pc, een smartphone, een tablet of een spelconsole is die is uitgerust met een browser. En als het waar is dat we voor de Secure Sockets Layer alleen maar geduldig kunnen wachten op een oplossing “van bovenaf”, dan kunnen we op dezelfde manier in de tweede hypothese concreet handelen door de aanwijzingen in het laatste deel van deze gids op te volgen.
Niet in staat een beveiligde verbinding tot stand te brengen: hoe op te lossen
Als de foutmelding “niet in staat een beveiligde verbinding tot stand te brengen” aan ons apparaat te wijten is, zou een goede manier om het probleem op te lossen kunnen zijn onze beveiligingssoftware te analyseren. De verschillende antivirus- en firewalls op de markt – die hoe dan ook absoluut noodzakelijk zijn om de veiligheid van onze apparaten te garanderen – zijn altijd “waakzaam” wanneer een internetverbinding actief is. Het zou dus kunnen gebeuren dat een of meer domeinen waartoe wij toegang wensen te krijgen, als onveilig worden geclassificeerd terwijl zij niet worden herkend, hetgeen leidt tot het optreden van de fout waarover wij het hier hebben. Om te controleren of het verbindingsprobleem te maken heeft met de aanwezigheid van de antivirus of firewall, is het advies om alle geïnstalleerde beveiligingssoftware tijdelijk uit te schakelen: als de website correct wordt weergegeven, betekent dit dat de fout werd veroorzaakt door de antivirus of firewall.
In andere gevallen wordt de foutmelding weergegeven voor problemen die kunnen worden veroorzaakt door informatie die is opgeslagen in de cache van uw webbrowser. Niets is eenvoudiger: wis uw cachegeheugen en cookies en probeer de site opnieuw te bezoeken. Om dit proces te voltooien, klikt u op de drie puntjes in de rechterbovenhoek van Chrome en kiest u vervolgens de optie Instellingen, selecteert u Geavanceerd en vervolgens Privacy en beveiliging, waar u de optie Browsegegevens verwijderen vindt. Het is ook een heel eenvoudig geval waarbij een onjuiste tijd en datum in uw systeem een beveiligde verbinding verhinderen. We zullen dan handmatig de juiste informatie moeten instellen om te proberen de anomalie te elimineren.
Tot slot kan een slecht werkende webbrowser-extensie ook aan de basis liggen van fouten die verband houden met het ontbreken van een beveiligde verbinding. Zoals velen van u al weten, zijn extensies extra functies die we aan onze browser kunnen toevoegen om deze completer en comfortabeler te maken tijdens het surfen. Om onmiddellijk te controleren of het een of andere extensie is die het conflict veroorzaakt, hoeft u ze niet één voor één uit te schakelen, maar kunt u gewoon het internet opgaan in incognitomodus en opnieuw proberen toegang te krijgen tot de gewenste pagina.