Gratis Wi-Fi in nog eens 5.500 Italiaanse gemeenten: waar en hoe verbinding te maken

Gratis Wi-Fi komt naar heel Italië dankzij het project van het ministerie van Economische Ontwikkeling. Hier leest u hoe het werkt en hoe u verbinding kunt maken

Het hele Italiaanse grondgebied is voorzien van gratis Wi-Fi. Dit is het ambitieuze project Piazza WiFi Italia, een initiatief van het ministerie van Economische Ontwikkeling om gratis hotspots aan te bieden waar burgers en toeristen verbinding kunnen maken met het internet. Het project is een paar jaar geleden van start gegaan en ongeveer 2.500 Italiaanse gemeenten hebben zich aangemeld. De resterende 5.500 zullen in de komende maanden/jaren worden aangesloten dankzij de door TIM gewonnen Infratel-aanbesteding, die wifi-hotspots moet installeren op pleinen en in gemeenschapscentra.

Om verbinding te maken met gratis Wi-Fi, downloadt u de app wifi.italia.it, beschikbaar in zowel de Google Play Store als de App Store. Voorlopig heeft het project alleen betrekking op gemeenten met minder dan 2.000 inwoners, en de door TIM gewonnen aanbesteding is bedoeld om het netwerk uit te breiden tot grotere steden. Het doel, dat niet zo goed verhuld is, is om gratis Wi-Fi aan te bieden aan 60 miljoen Italianen in bepaalde delen van de stad. Hier leest u hoe u verbinding kunt maken met gratis WiFi op de Piazza WiFi Italia.

Wat is het project Piazza WiFi Italia

In 2017 gelanceerd door het ministerie van Economische Ontwikkeling, is WiFi Italia een innovatief project dat burgers en toeristen op bepaalde punten in Italiaanse steden gratis WiFi wil bieden door middel van de installatie van hotspots. Het project lijkt sterk op initiatieven die al door grote Europese en mondiale landen zijn gelanceerd.

Voorlopig hebben meer dan 2.500 Italiaanse gemeenten zich bij het project aangesloten, en dat zijn kleine steden met minder dan 2.000 inwoners. Met de gunning van de nieuwe Infratel-aanbesteding aan Tim is de tweede fase van het project van start gegaan: de installatie van wifi-hotspots in alle Italiaanse gemeenten.

Hoe deel te nemen aan Piazza WiFi Italia

Om deel uit te maken van het Piazza WiFI Italia-netwerk kunnen burgers of lokale bestuurders hun gemeente aanmelden voor het initiatief. Om gratis hotspots te krijgen, moet de gemeente een overeenkomst sluiten met Infratel. Daarna zal het project beginnen met de configuratie, het beheer en het onderhoud van de Wi-Fi-hotspots gedurende drie jaar. De gemeente hoeft alleen voor de stroomvoorziening te zorgen.

Hoe maak je gratis verbinding met Piazza WiFi Italia

Om gratis verbinding te maken met WiFi Italia hotspots moet je de wifi.italia.it app downloaden, die gratis beschikbaar is in de Google Play Store en App Store. Zodra u de app op uw smartphone hebt geïnstalleerd, moet u zich aanmelden met SPID of u registreren bij de dienst door uw e-mailadres en wachtwoord in te voeren. Zodra u de registratie hebt voltooid en uw smartphone hebt geconfigureerd, zal de verbinding automatisch tot stand komen.

Welke gemeenten hebben zich al aangesloten bij Piazza WiFi Italia

In heel Italië nemen zo’n 2500 gemeenten deel aan het project Piazza WiFi Italia. Om te weten te komen of uw gemeente ook gratis WiFi aanbiedt, gaat u naar de speciale webpagina op de website van het initiatief.