Wat te doen als Amazon Echo geen verbinding wil maken met Wi-Fi

Probeer je Amazon Echo in te stellen, maar hij wil geen verbinding maken met je wifi-thuisnetwerk? Hier zijn enkele trucs die u kunnen helpen het probleem op te lossen

U hebt net een Amazon Echo gekocht en, bevangen door de opwinding, hebt u hem meteen aangesloten en bent u begonnen met de eerste installatie. Dit is meestal een eenvoudige en bijna geautomatiseerde handeling: u downloadt gewoon de Amazon Alexa-app, zoekt naar nieuwe apparaten en klikt na enkele ogenblikken op de naam van uw slimme luidspreker.

Soms gaat echter niet alles van een leien dakje en kan het gebeuren dat de Amazon Echo geen verbinding kan maken met uw wifi-thuisnetwerk. Als dit gebeurt, zal de slimme luidspreker effectief onbruikbaar zijn: niet in staat om verbinding te maken met het internet, zal het niet in staat zijn om muzieknummers af te spelen; antwoorden te geven op uw vragen/onderzoek; smart home-apparaten te bedienen (zoals slimme lampen of aangesloten thermostaten); toegang te krijgen tot verschillende vaardigheden die zijn ontwikkeld door softwarehuizen van derden. Kortom, een groot probleem dat gelukkig vrij eenvoudig kan worden opgelost. Laten we eens kijken wat u moet doen als Amazon Echo geen verbinding maakt met Wi-Fi.

De vliegtuigmodus van uw smartphone inschakelen

Het lijkt misschien vreemd voor u, maar als de verbinding tussen uw Wi-Fi-thuisnetwerk en Amazon Echo mislukt, is dat in de meeste gevallen de schuld van de smartphone. Om het proces te vereenvoudigen en te voorkomen dat je het wachtwoord van je draadloze netwerk moet invoeren, hebben de ontwikkelaars van Amazon besloten om te ‘vertrouwen’ op je mobiele telefoon.

Wanneer je het instel- en synchronisatieproces van de Amazon Echo start, fungeert je smartphone als een tussenpersoon die de Wi-Fi-netwerkgegevens (naam en wachtwoord) doorgeeft aan de slimme speaker. Het kan echter gebeuren dat er “interferentie” optreedt en dat de informatie slechts gedeeltelijk wordt afgeleverd. Om dit te voorkomen, schakelt u de vliegtuigmodus van de smartphone in en schakelt u vervolgens Wi-Fi weer in, waardoor alle verbindingen behalve Wi-Fi worden uitgeschakeld.

Nu start u Amazon Alexa opnieuw op en probeert u de Echo opnieuw te synchroniseren met Wi-Fi. Als het probleem werd veroorzaakt door interferentie, zou u het proces nu zonder problemen moeten kunnen voltooien.

Probeer een andere gegevensband

Net als de meeste routers die er tegenwoordig zijn (alle routers die de afgelopen 5 jaar zijn verkocht), ondersteunt de Amazon Echo dualband en kan deze verbinding maken met zowel 2,4 gigahertz- als 5 gigahertz-netwerken. Als u de eerste poging op het 2,4 gigahertz-netwerk hebt gedaan, gaat u naar de app-instellingen en schakelt u over op het 5 gigahertz-netwerk. Probeer nu de Amazon Echo opnieuw te synchroniseren met het Wi-Fi-netwerk en wacht tot het proces is voltooid.

Router opnieuw opstarten

Als de vorige twee pogingen niet de gewenste resultaten hebben opgeleverd, kan het probleem worden veroorzaakt door een tijdelijke hapering in de router. Om dit te ‘verhelpen’, start u de router opnieuw op door de stekker ongeveer tien seconden uit het stopcontact te halen. Dit zal ervoor zorgen dat het netwerkapparaat volledig wordt gereset (als u het zou uitschakelen met de aan/uit-knop, zullen sommige circuits nog steeds van stroom worden voorzien en kan de storing blijven bestaan) en alle activiteit zal opnieuw worden opgestart vanaf 0. Sluit na deze paar seconden het apparaat weer aan op de stroom en probeer opnieuw om de Echo te configureren en te synchroniseren met het Wi-Fi-netwerk.