Wi-Fi zonder internetverbinding, wat te doen

Terwijl u een Wi-Fi signaal op volle sterkte heeft, kunt u niet surfen of uw mail downloaden? Hier zijn enkele oplossingen voor dit veelvoorkomende probleem

Een van de meest vervelende aspecten van surfen via Wi-Fi is het hebben van een sterk signaal maar geen internetverbinding. Dus terwijl het Wi-Fi-pictogram alle balkjes ‘vol’ heeft, mislukken pogingen om een webpagina te laden of een app te starten, waardoor je niet in staat bent om je e-mail te checken of je sociale profiel bij te werken.

Het oplossen van deze problemen is helaas eenvoudiger dan je zou denken. Hoewel de oorzaken van de storing velerlei kunnen zijn, zijn de oplossingen allemaal gemakkelijk toe te passen, zelfs voor beginnende gebruikers. In de volgende paragrafen zullen we u de mogelijke oorzaken laten zien en de oplossingen die u kunt implementeren om weer zonder problemen op uw Wi-Fi te komen.

Ondek hier een nieuwe internetverbinding:

Router “vol”

Zelfs als uw Wi-Fi-signaal op volle sterkte is, betekent dit niet dat uw thuismodem-router perfect werkt. In feite kan het omgekeerde het geval zijn en hoewel de Wi-Fi werkt, kan de router problemen hebben. Ga eerst naar de router en controleer of alle kabels goed zijn aangesloten: de voedingskabel en de kabel voor de internetverbinding. Als de kabels op hun plaats zitten en de lampjes geen onregelmatigheden aangeven, reset dan de router door de stroomkabel los te koppelen en ten minste tien seconden te wachten voordat u de kabel weer aansluit. Gedurende deze tijd zullen de condensatoren van het netwerkapparaat volledig ontladen zijn en zult u er zeker van zijn dat de circuits van de router “gereset” zijn. Sluit het apparaat nu weer aan op het lichtnet en wacht enkele tientallen seconden tot het systeem is opgestart.

Verbind met het juiste netwerk

Vergewis u ervan dat het apparaat niet probeert verbinding te maken met een Wi-Fi-netwerk met een vergelijkbare naam als het onze, of dat het misschien verbinding heeft gemaakt met een Wi-Fi-repeater op ons netwerk die nog moet worden geconfigureerd. Het klinkt misschien vreemd, maar meestal is het gebrek aan internetconnectiviteit te wijten aan storende fouten zoals deze. Om dit te weten te komen, opent u Netwerkverbindingen en controleert u de naam van het Wi-Fi-netwerk waarmee u bent verbonden. Als er een fout optreedt, klikt (of tikt, als u een smartphone gebruikt) u gewoon op de juiste netwerknaam en wacht u tot de verbinding tot stand is gebracht.

Het Wi-Fi-wachtwoord opnieuw invoeren

Misschien hebt u uw Wi-Fi-wachtwoord gewijzigd en bent u vergeten dit op al uw apparaten bij te werken. Om er zeker van te zijn dat dit niet het geval is, gaat u naar Netwerkverbindingen, verbreekt u de verbinding met de Wi-Fi en meldt u zich opnieuw aan – controleer of u de juiste gegevens hebt ingevoerd en wacht tot de verbinding tot stand komt.

Browser openen

Als u verbinding maakt met openbare Wi-Fi, zoals op het vliegveld, in een hotel of een koffiehuis, kan het zijn dat u een gratis account moet aanmaken om te kunnen browsen of dat u akkoord moet gaan met de gebruiksvoorwaarden. Om te controleren of dit het geval is, opent u een willekeurige browser en wacht u enkele ogenblikken: als u een profiel moet aanmaken of enkele vakjes moet aanvinken, zal de router waarmee u verbonden bent u automatisch naar de juiste pagina doorverwijzen.

Verander DNS

Het probleem met surfen kan ook te wijten zijn aan factoren buiten uw lokale netwerk. Een probleem met de DNS-servers van uw telefoonoperator verhindert bijvoorbeeld dat u correct toegang krijgt tot de gevraagde bronnen en dus niet kunt surfen. Zoals we reeds hebben uitgelegd, is het wijzigen van de DNS van uw PC vrij eenvoudig. Als de vorige oplossingen niet het gewenste resultaat hebben opgeleverd, probeer dan deze route.