E-handel stimuleert handel in namaakgoederen

Meer dan de helft van de namaakgoederen die aan de EU-grenzen in beslag worden genomen, zijn via de onlinehandel verworven. Dit blijkt uit een recente studie van het EU-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (EUIPO) en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

Onlinehandel wordt volgens een studie op grote schaal misbruikt voor de verspreiding van namaakproducten. De zogenaamde e-handel, het online verhandelen van goederen of diensten, is volgens een gezamenlijke studie van het EU-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (EUIPO) en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) de “belangrijkste drijvende kracht achter de verspreiding van namaakproducten” geworden.

Voor de studie werden gegevens van 2017 tot 2019 geanalyseerd. Meer dan de helft (56%) van de namaakgoederen die aan de EU-grenzen in beslag zijn genomen, zijn volgens de studie via de online-handel verworven. Meer dan 75% van deze in beslag genomen goederen waren afkomstig uit China, aldus de Commissie. Zij werden gevolgd door Hong Kong (5,7 procent), Turkije (5,6 procent) en Singapore (3,3 procent). De producten die via e-commerce in beslag zijn genomen, zijn voornamelijk parfumerie en cosmetica, farmaceutica en zonnebrillen, aldus de studie.

“E-commerce heeft de keuze van de consument vergroot en biedt bedrijven nieuwe, flexibele manieren om toegang te krijgen tot markten. Tegelijkertijd zijn er voldoende aanwijzingen dat de online-omgeving ook negatieve actoren heeft aangetrokken die de distributiekanalen van de e-handel overspoelen met namaakgoederen,” aldus Christian Archambeau, uitvoerend directeur van het EUIPO. Zij werken samen met verschillende instanties om inbreuken op intellectuele-eigendomsrechten op het internet te bestrijden, benadrukte hij.

De elektronische handel is de afgelopen jaren snel gegroeid. Deze tendens heeft zich tijdens de Coronapandemie versterkt als gevolg van de daarmee gepaard gaande mobiliteitsbeperkingen.