Duizendjarige generatie

Een millennial is het demografische cohort dat volgt op generatie X en voorafgaande aan generatie Z. Iedereen die is geboren tussen 1981 en 1996 wordt beschouwd als een millennial, ook wel bekend als generatie Y. De term ‘echoboomers’ heeft vaak betrekking op millennials omdat ze het nageslacht zijn van baby boomers. Deze generatie wordt geïdentificeerd door drie belangrijke gebeurtenissen: de aanslag van 9/11, de Grote Recessie en de explosie van internet. De meeste millennials hebben uit de eerste hand ervaring met internet, mobiele apparaten en sociale media, wat resulteerde in een jargonterm die deze generatie “digital natives” noemt. De makers van de Strauss-Howe Generation Theory, die een terugkerende generatiecyclus beschrijft, worden gecrediteerd met het bedenken van de naam voor dit cohort in 1987. De term millennial is eigenlijk afgeleid van het feit dat de oudste leden van deze generatie volwassen werden rond het begin van het derde millennium.

Millennials vergelijken met andere generaties

Het vergelijken van deze groep met oudere generaties is veel gemakkelijker geworden nu de jongste groep millennials volwassen is geworden. Enkele belangrijke kenmerken die deze generatie onderscheiden van oudere generaties, zijn een toename in vertrouwen, tolerantie, gevoel van recht en narcisme. Enkele geïdentificeerde basiskenmerken van millennials zijn onder meer speciaal, beschut, zelfverzekerd, teamgericht, conventioneel, onder druk gezet en presteren. Het is echter controversieel gebleken om alle zeven eigenschappen op elk lid van dit generatiecohort toe te passen.

Millennials identificeren zich zelden met hun generatie, in tegenstelling tot oudere generaties die zich sterk bij hun generatie voelen. Over het algemeen is deze generatie hoger opgeleid dan oudere generaties, en Millennial-vrouwen werken vaker dan oudere vrouwen. Deze toename van het onderwijs heeft geleid tot een vertraging in millennial-huwelijken en de vorming van gezinnen, evenals individuen die langer bij de ouders wonen dan andere generaties.De grote recessie en de recessie veroorzaakt door de COVID-19-pandemie hebben dit cohort het meest getroffen, waardoor extreem hoge werkloosheid. Deze groep wordt gecrediteerd voor het brengen van meer raciale en etnische diversiteit in de Amerikaanse samenleving. Deze groep heeft ook een enorme politieke macht omdat zij na de babyboomers de op een na grootste generatie van stemmen zijn.