Fujitsu: Nieuwe generatie Lifebook en Stylistic met Broadwell en Palmsecure

Fujitsu breidt het modellengamma van Lifebook-notebooks en convertibles uit met apparaten met een Intel Core-processor van de vijfde generatie. Bovendien komt er een nieuwe Stylistic tablet met een 13,3-inch display. Een deel van de computers is uitgerust met de Palmsecure-sensor, die een veilige gebruikersidentificatie mogelijk maakt door middel van handpalmaderherkenning.

De eerste van Fujitsu’s nieuwe Lifebooks is de 14-inch U745 ultrabook, die vanaf 1,55 kilogram weegt en 19 millimeter dun is. Het is uitgerust met een mat scherm dat 1.600 x 900 pixels weergeeft. Touch wordt ook als optie ondersteund. De reeks mogelijke processoren loopt van Core i3-5010U tot Core i7-5600U. Naast een displaypoort is ook een VGA-aansluiting beschikbaar, bijvoorbeeld voor het aansluiten van oudere projectoren.

De nieuwe Lifebook S935 is nog lichter, met een gewicht van slechts 1,24 kilogram. Het 13,3-inch scherm biedt een Full HD- of WQHD-resolutie met 2.560 x 1.440 pixels, afhankelijk van de modelvariant. Hij is ook verkrijgbaar met een niet-reflecterend aanraakscherm. Fujitsu biedt de S935 alleen aan met een Core i5- of Core i7-processor van de vijfde generatie. Een modulaire sleuf biedt plaats aan een optische drive of een extra batterij. Met twee batterijen zou de superlichte S935 tot 24 uur zonder stopcontact kunnen werken. Dit is echter alleen mogelijk met weinig processorbelasting en een gedimd beeldscherm.

Nieuwe convertibles met penbediening

De Lifebook T935 is een klassieke convertible die verandert in een tablet van 1,6 kilo met een roterend touchscreen. Het 13,3-inch scherm met Full HD- of WQHD-resolutie herkent ook peninvoer. Net als bij de S935 heb je de keuze tussen Core i5 en Core i7 processoren van de Broadwell generatie. Maar omdat de T935 convertible slechts plaats biedt aan één batterij, zou de maximale gebruiksduur volgens Fujitsu rond de 11 uur moeten liggen.

Met een 12,5-inch scherm is de goedkopere Lifebook T725, die ook met een Core-i3 processor verkrijgbaar is, iets kleiner. Het draaibare scherm biedt slechts een resolutie van 1.366 x 768 pixels, maar ondersteunt ook peninvoer. Met 1,8 kilogram is de T725 ook iets zwaarder en dikker dan de Lifebook T935. Anderzijds is hij uitgerust met een modulair apparaatcompartiment dat plaats biedt aan een dvd-brander of een tweede batterij.

De reeks nieuwe apparaten van Fujitsu wordt gecompleteerd door de 13,3-inch Stylistic Q775-tablet, die kan worden omgevormd tot een lichtgewicht notebook met een toetsenbord dat kan worden aangesloten. Met een Core i5- of i7-processor levert hij ook vergelijkbare prestaties. Het Full HD-scherm met geïntegreerde digitizer herkent zowel vinger- als peninvoer. Zonder toetsenbord weegt de tablet net iets minder dan een kilo, en in tegenstelling tot de nieuwe Lifebooks is hij alleen verkrijgbaar met een SSD. Volgens Fujitsu gaat de batterij tot 10 uur mee. Net als de 12,5-inch Stylistic Q704 tablet, zal Fujitsu ook een waterdichte en stofdichte versie van de Q775 bouwen.

Alle nieuwe apparaten zijn ook verkrijgbaar met een 3G- of LTE-module voor mobiele internettoegang. De Stylistic Q775 heeft dan ook een GPS-ontvanger aan boord. De tablet ondersteunt ook NFC.

Fujitsu heeft de prijzen voor de nieuwe apparaten nog niet bekendgemaakt. De Stylistic Q775 zal in eerste instantie alleen op projectbasis beschikbaar zijn voor value-added resellers.

Beveiligde gebruikersherkenning met Palmsecure

Voor een snelle en veilige aanmelding bij de computer zijn de Lifebooks U745 en S935 en de Sylistic Q775 uitgerust met een Palmsecure-sensor. Het identificeert een eerder op de computer geregistreerde gebruiker aan de hand van zijn of haar handpalmaderpatroon. Dit is voor elke persoon verschillend en verandert niet. Daarom kan het worden gebruikt voor individuele herkenning en registratie. Het aderpatroon wordt contactloos gedetecteerd door een infraroodsensor. Dit werkt echter alleen als het zuurstofarme hemoglobine actief in de aderen van de hand stroomt. Daarom kan Fujitsu’s Palmsecure, in tegenstelling tot een vingerafdruk of irisscanner, niet worden gedupliceerd met een imprint.