Komt dit jaar naar India en in 2022 naar andere landen: River OS is een ander besturingssysteem dan het al populaire LG WebOS, hier is wat er anders is
Met Smart TV’s die wereldwijd steeds populairder worden in huizen, wordt de tv de nieuwe smartphone. Althans voor adverteerders, die geen advertenties meer kunnen plaatsen in films en tv-series (die nu pay-per-view zijn, dus zonder reclames), ze moeten alternatieven vinden.
TV-besturingssystemen zijn de sleutel tot succes, en net zoals Android nu smartphones domineert, staat Android TV in pole position om het standaard besturingssysteem voor tv’s te worden. Maar het is zeker niet het enige toestel, en een van de belangrijkste concurrenten is WebOS van LG. Velen sprongen dan ook uit hun stoel toen het nieuws bekend werd dat LG een nieuw besturingssysteem voor TV’s heeft gemaakt: River OS. Dit is geen rebranding van WebOS, noch is het, althans op dit moment, een vervanging ervan: River OS is een volledig nieuwe software voor TV’s, met een paar functies minder en een paar meer dan WebOS.
Hoe River OS werkt
In de eerste plaats moet erop worden gewezen dat River OS wordt ontwikkeld door LG Ads Solutions, een bedrijf dat is voortgekomen uit het partnerschap tussen LG en Alphonso, een bedrijf dat tv-publieksgegevens verzamelt en verkoopt aan adverteerders.
Advertising zal centraal staan in het nieuwe River OS, dat op de gebruiker zal worden afgestemd. Bij River OS draait alles om personalisatie: het gedrag en de smaak van de kijker worden bijgehouden en verwerkt om specifieke content, gerichte aanbevelingen en natuurlijk effectievere reclame te leveren.
Asthetisch gezien doet River OS meer denken aan Android TV dan het bestaande WebOS van LG: een schermvullende interface met eenvoudig te navigeren menu’s, grote pictogrammen die zelfs op kleine schermen leesbaar zijn.
Aanpassing van River OS is in principe gebaseerd op gebruikersprofielen, maar in plaats van elke gebruiker te verplichten elke keer in te loggen als ze hun favoriete content willen vinden, maakt River OS gebruik van spraak om te herkennen wie er tv kijkt.
“We bieden gepersonaliseerde aanbevelingen voor content”, legt LG Ads Solutions uit, “ongeacht de app, HDMI-ingang of streamingdienst. We beheren alle apparaten, ingangen, kanalen, diensten en app-schakelingen automatisch op de achtergrond.”
In de praktijk hoeft de gebruiker alleen maar zijn profiel aan te maken, spraakherkenning in te stellen en dan kan hij de afstandsbediening op de bank laten liggen: het enige wat hij hoeft te doen is natuurlijke taalzinnen zeggen zoals “Laat me het nieuws horen” of “Zet een grappige film op” en River OS doet het.
Wat gaat er met WebOS gebeuren
De terechte vraag is of River OS is gepresenteerd als een toekomstige vervanging voor WebOS. Op dit moment zijn de twee besturingssystemen voorbestemd om naast elkaar te bestaan, niet in de laatste plaats omdat WebOS een complexer en uitgebreider besturingssysteem lijkt te zijn dan River OS.
Het valt niet uit te sluiten dat River OS, dat ook in licentie zal worden gegeven aan andere tv-fabrikanten dan LG, gericht zal zijn op low-end tv’s, waarbij het verzamelen van gebruikersgegevens de fabrikanten zou kunnen helpen de prijs van de tv laag te houden.
Het is niet voor niets dat River OS in eerste instantie al in 2022 in India zal verschijnen, om vervolgens vanaf 2022 te worden uitgerold naar de VS en andere landen.