Witte Donderdag en Stille Zaterdag toch geen rustdagen

Om de verspreiding van het Covid 19-virus te stoppen, heeft de federale regering een harde lockdown gepland. Witte Donderdag en Stille Zaterdag zouden rustdagen worden. Bedrijfsverenigingen liepen storm. Het plan is nu stopgezet.

De federale en staatsregeringen hadden besloten de lockdown tijdens Pasen te verlengen en te verscherpen. Als middel werd gekozen voor het uitroepen van Witte Donderdag en Stille Zaterdag tot een eenmalige “rustdag”. Dit veroorzaakte grote onzekerheid bij veel bedrijven en massale kritiek. Want veel was niet duidelijk over deze “rustdagen”, waartoe werd besloten tijdens een marathonvergadering van bondskanselier Angela Merkel en de regeringsleiders van de deelstaten. De geplande “rustdagen” waren bedoeld om de derde Coronagolf te doorbreken.

Bondskanselier Angela Merkel (CDU) heeft na massale kritiek besloten het besluit van de deelstaten over de zogenaamde paasrust te stoppen. Zij deed deze mededeling na een vergadering met de staatspremiers die vandaag, woensdagochtend, op korte termijn was bijeengeroepen. Zoals de Deutsche Presse-Agentur vernam, verklaarde de bondskanselier dat de moeite en het nut van een dergelijke regeling buiten alle proporties zouden zijn geweest.

In een document dat de bondsregering maandagavond heeft opgesteld, staat onder punt 4: “Met het oog op de ernstige infectiedynamiek willen de bondsregering en de deelstaten de paasdagen gebruiken om de exponentiële groei van de derde golf te doorbreken door een zeer uitgebreide beperking van alle contacten gedurende meerdere dagen. Daarom worden 1 april (Witte Donderdag) en 3 april (Zaterdag) 2021 eenmalig als rustdagen aangemerkt en gecombineerd met verregaande contactbeperkingen en een samenscholingsverbod van 1 tot en met 5 april (verlengde rustperiode met Pasen).”

Van oudsher behoren tot de rustdagen ook de zon- en feestdagen. Dit betekent echter niet dat alles tot stilstand is gekomen. Op deze dagen mag echter alleen worden gewerkt indien de wet dit uitdrukkelijk toestaat of indien speciale toestemming is verleend. Niettemin bleef het onduidelijk wat precies wordt bedoeld met een rustdag in de zin van de lockdown. Het was ook de vraag of degenen die op Witte Donderdag en Witte Zaterdag moeten werken, een vakantiebonus zouden krijgen.

Geld uit het stopcontact

De Duitse Vereniging van de Automobielindustrie (VDA) uitte afgelopen dinsdag tijdens de lang geplande “autotop” met Merkel haar grote bezorgdheid over de rustdagen: “Plotselinge sluitingen van fabrieken zijn niet haalbaar voor een internationaal samengestelde economie”, waarschuwde VDA-voorzitter Hildegard Müller. “Verfcentrales en energiecentra, maar ook vele andere zaken, kunnen niet zomaar om de haverklap worden gesloten.” Maar er waren ook logistieke uitdagingen, zoals bijvoorbeeld vakantievergunningen, en noodsystemen moesten gebruiksklaar zijn.

De auto-industrie staat niet alleen in haar kritiek. Ook andere commerciële ondernemingen die tot dusverre redelijk goed hebben kunnen plannen onder verzwaarde pandemische omstandigheden, vragen naar de details van de verordening. Onder andere, of goederen nog geleverd kunnen worden. Want anders bestaat het gevaar van contractuele boetes of schade op langere termijn, zoals het verlies van klanten omdat er niet op korte termijn kan worden geleverd.

Reinhold von Eben-Worlée, voorzitter van de Vereniging van Familiebedrijven, gaat tekeer: “De twee rustdagen op Witte Donderdag en Stille Zaterdag moeten als feestdagen gelden – dus ook voor alle diensten, voor ambachtslieden en voor de industrie! Wie zal er betalen voor deze extra downtime? Het motto van de regering lijkt te zijn: het geld komt uit het stopcontact. Het zou zinvoller zijn geweest de openingstijden te verruimen en zo de contacten gelijk te trekken, zodat de achterstand bij de paasinkopen zou worden gespreid en niet nog verder zou oplopen”.

Consumentenklimaatindex met goede verwachtingen

Na de door Covid-19 veroorzaakte inzinking van de economische productie in 2020, zijn de economische vooruitzichten van de Duitse burgers weer opgeklaard. Dit blijkt uit de huidige gfk Consumer Climate Index, waarvoor de enquête in februari van dit jaar is gehouden. De indicator van de economische verwachtingen steeg met 6,7 punten en kwam daarmee op acht punten. In tegenstelling tot de inkomensverwachtingen en de koopbereidheid is deze zelfs met bijna zeven punten gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Grote delen van de Duitse economie, zoals de be- en verwerkende industrie, worden niet getroffen door de sluitingen. Hun bestelsituatie is onlangs weer verbeterd.

De consumenten verwachten dat dit jaar ten minste een aanzienlijk deel van de groeiverliezen van vorig jaar kan worden goedgemaakt. Onder meer de positieve ontwikkeling van de Chinese binnenlandse markt zal hiertoe bijdragen, waarvan in de eerste plaats de exportgerichte bedrijven kunnen profiteren. Het grootste risico voor de economie is een derde golf.