Lossy en lossless mediabestanden: verschillen JPG en PNG of MP3 en FLAC

In de informatica is een van de grote dilemma's: is lossy of lossless datacompressie beter? Dit is wat ze betekenen en wanneer u ze moet gebruiken

Ontworpen in de begindagen van de informatica, toen de harde schijf nog maar enkele tientallen megabytes groot was, besparen datacompressietechnieken ruimte op de harde schijf door de interne structuur van multimediabestanden te wijzigen zonder (ogenschijnlijk) hun uiterlijke verschijningsvorm te veranderen.

In de loop der jaren zijn verschillende compressietechnieken ontwikkeld, die kunnen worden teruggevoerd op de twee families "lossy" en "lossless". Dit heeft geleid tot het ontstaan van verschillende bestandsformaten voor hetzelfde multimedia-element (JPEG en PNG voor afbeeldingen of MP3 en FLAC voor audiotracks, bijvoorbeeld), waardoor een soort Hamletiaans dilemma is ontstaan: is lossy of lossless compressie beter? Zoals altijd hangt veel af van onze behoeften. Alleen door in detail te analyseren wat lossy compression en lossless compression zijn, en de sterke punten van beide technieken te ontdekken, kunnen we begrijpen welk afbeeldingsformaat of audioformaat we moeten kiezen.

Wat is lossy compression

Ook wel lossy data compression genoemd, is lossy compression een computertechniek waarmee we bepaalde soorten bestanden (zoals bijvoorbeeld afbeeldingen, audiotracks of video's) kunnen comprimeren terwijl een deel van de oorspronkelijke informatie verloren gaat. Op deze manier kan ruimte op de harde schijf worden teruggewonnen, op voorwaarde dat de kwaliteit van het uiteindelijke bestand minder is.

Lossy-compressiealgoritmen werken op multimediabestanden door een deel van de informatie te elimineren die onnodig wordt geacht voor het bekijken van een afbeelding of video. Tijdens het compressieproces zullen bijvoorbeeld verliesalgoritmen alle geluiden elimineren die voor het menselijk oor nauwelijks hoorbaar zijn of pixels in een afbeelding vervangen door "neutrale" pixels. Lossy compressie wordt momenteel vooral gebruikt in streamingdiensten, op het internet, voor afbeeldingen en multimedia-inhoud, en in vele toepassingen die we dagelijks gebruiken. Als een bestand eenmaal met deze techniek is gecomprimeerd, is het niet meer mogelijk de verwijderde gegevens terug te halen.

Verliesloze gegevenscompressie

Wanneer we het over verliesloze compressie hebben, hebben we het over algoritmen die het mogelijk maken bestanden te verkleinen zonder dat er informatie verloren gaat. Het oorspronkelijke bestand en het bestand dat het resultaat is van het compressieproces zullen dus identiek zijn (visueel, in het geval van een afbeelding; sonisch, in het geval van een audiotrack), maar hun "voetafdruk" op de harde schijf zal veranderen.

In tegenstelling tot lossy algoritmen wordt bij lossless compressie geen informatie verwijderd, maar kan de ruimte op de harde schijf nog wel worden teruggewonnen met behulp van complexe computertechnieken. Dit maakt verliesvrije bestanden moeilijker te "lezen" door het computersysteem: het openen van een verliesvrij gecomprimeerde afbeelding duurt een paar seconden langer dan het openen van een verliesvrij gecomprimeerde afbeelding.

Wat te gebruiken

Zoals we in het begin al zeiden, hangt het van uw behoeften af of u verliesvrije gegevenscompressie gebruikt of niet. Als we bijvoorbeeld muziek willen opslaan en niet te veel geheugen op ons toestel willen innemen, kiezen we misschien terecht voor een MP3-bestand (lossy data compression). Als je daarentegen werkt in de geluidsbewerking of een hogere geluidskwaliteit nodig hebt, dan moet je een FLAC-bestand gebruiken (Free Lossless Audio Codec). Hetzelfde geldt voor JPEG's en PNG's voor afbeeldingen.