Piek notebookmarkt

De PC-markt noteerde in het laatste kwartaal een groei met dubbele cijfers. Dit is sinds 2011 niet meer voorgekomen. De stijging is volledig toe te schrijven aan de aanschaf van notebooks voor het thuiskantoor. Nieuwe CPU's moeten ervoor zorgen dat de trend doorzet.

Terwijl veel industrieën te lijden hebben onder de beperkingen als gevolg van Covid-19, hebben de PC-fabrikanten en dus het ICT-kanaal hiervan geprofiteerd. Dit komt doordat veel bedrijven hun werknemers naar het thuiskantoor stuurden en in allerijl moesten zorgen voor geschikte IT-apparatuur in de vorm van notebooks, beeldschermen en bijbehorende randapparatuur. Dit heeft de trend naar thuiswerken en mobiele kantoren, die al enige tijd zichtbaar is, in een stroomversnelling gebracht. En zoals het er nu uitziet, zal dat zo blijven. Maar het verwerven van de apparaten is niet het einde van het verhaal. IT-afdelingen en ondersteunende systeemhuizen in kleinere bedrijven zonder eigen IT-personeel moeten geschikte oplossingen voor toegang op afstand, beheer en beveiliging voor het thuiskantoor aanschaffen en opzetten om veilig en productief werken mogelijk te maken. Daarnaast zijn er nog andere communicatie- en samenwerkingsoplossingen.

Aanvulling op het onderwerp
Recordkwartaal in notebookverkoop

De groei van 13 procent in de pc-markt is volledig te danken aan notebooks.

Een enorme groei van 28,3 procent j-o-j in de wereldwijde verkoop van notebooks en mobiele werkstations in het derde kwartaal van 2020, volgens marktonderzoekers Canalys, was niet in het minst te danken aan de massale aankoop van mobiele computers voor studenten in veel landen. In totaal werden bijna 64 miljoen toestellen verscheept. De afneembare onderdelen zijn niet eens in dit cijfer opgenomen. De verkoop heeft dus bijna het niveau van het absolute recordkwartaal 4/2011 bereikt. De pc-markt als geheel groeide met 12,8 procent, omdat de verkoop van desktop-pc's in diezelfde periode sterk daalde. Voor Canalys is dit duidelijk een gevolg van het thuiskantoor. Ze verwachten ook dat IT-uitgaven een belangrijke motor zullen zijn voor economisch herstel na de crisis.

Volgens Markus Hollerbaum, Managing Director bij Siewert & Kau, rusten sommige bedrijven werknemers nu uit met desktop-pc's, zelfs in het thuiskantoor wanneer mobiel werken niet nodig is. De desktopcomputers zijn goedkoper en deels voorzien van meer functies voor beheer op afstand dan het geval is bij veel notebooks. Bovendien is de huidige generatie desktopcomputers ondanks hun hoge prestaties zeer compact en energiebesparend geworden.

Daarnaast heeft het thuisonderwijs ook een toenemende vraag naar mobiele apparaten zoals notebooks, convertibles en tablets gecreëerd, aangezien veel ouders al snel inzagen dat een smartphone bij lange na niet voldoende is om deel te nemen aan een digitaal klaslokaal. In het kader van het lopende DigitalPakt Schule (digitaal pact voor scholen) heeft de federale regering een speciaal programma van 500 miljoen euro opgezet om leerlingen leentoestellen ter beschikking te stellen. Bovendien zijn er plannen om alle leraren uit te rusten met service-notebooks, waarmee zo'n 800.000 apparaten zijn gemoeid.

Een hausse als gevolg van het thuiskantoor is niet alleen te zien bij notebooks. Ook fabrikanten van monitoren en leveranciers van invoerrandapparatuur melden een zeer grote vraag, aangezien een notebook voor de hele dag werken niet mogelijk is zonder een extra groot beeldscherm, muis en toetsenbord. Bij monitoren zijn vooral apparaten met grotere diagonalen en geïntegreerde USB-C-dockingstations in trek. Modellen met een geïntegreerde webcam voor videovergaderen zijn ideaal als beeldscherm voor desktopcomputers in het thuiskantoor.

Intensief werk in het thuiskantoor is niet mogelijk zonder een extra monitor, muis en toetsenbord.

Zakelijke notebooks: dunner, lichter en meer AMD-processors

De trend in zakelijke notebooks gaat verder in de richting van dunnere en lichtere apparaten. Hier hebben veel fabrikanten de randen rond de beeldschermen tot een absoluut minimum gereduceerd en zo compactere toestellen met dezelfde beeldschermdiagonaal mogelijk gemaakt. Het gebruik van zeer kleine webcam modules maakt het mogelijk de camera boven het paneel te installeren ondanks het smalle frame. Stijlvolle aluminium behuizingen zijn nu ook te vinden in notebooks uit het middensegment. Het ontwerp doet nauwelijks onder voor dat van consumententoestellen. Gelukkig bieden de meeste modellen, ondanks het slanke ontwerp, nog steeds de mogelijkheid om onderdelen zoals de batterij of de M.2 SSD te vervangen. Wat RAM betreft, zijn acht GB vaak vast gesoldeerd en is een extra SODIMM-slot ingebouwd voor uitbreiding. De meeste notebookfamilies zijn verkrijgbaar in zowel het clamshell-ontwerp als in een iets duurder convertible-model. De notebooks en convertibles in de premium categorie zijn meestal iets dunner en lichter dan de minder dure apparaten. Ze hebben ook kenmerken zoals 4K OLED-panelen of de eerste 5G-modules. Veel fabrikanten rusten hun zakelijke toestellen ook uit met extra beveiligingsfuncties op firmwareniveau, zoals vingerafdruklezers, infraroodsensoren voor gezichtsherkenning en privacyfuncties zoals webcams die kunnen worden uitgeschakeld. Bovendien zijn privacydisplays met elektronisch geactiveerde beperking van de kijkhoek als optie verkrijgbaar op veel toestellen.

AMD heeft met de mobiele Ryzen met succes het monopolie van Intel-processoren in de notebooksector doorbroken. De huidige Ryzen 4000 is aanzienlijk sneller dan Intels 10e generatie Core-processoren en kan bogen op maximaal acht cores en een snelle geïntegreerde Radeon Vega GPU, zelfs in de zuinige U-versie. Intel countert met de nieuwe 10 nm processor Tiger Lake, de eerste Core CPU van de 11e generatie. Hij heeft nog steeds maar vier kernen, maar met de Iris Xe beschikt hij over een zeer snelle grafische eenheid voor mobiele processoren. Intel beweert ook de prestaties van de afzonderlijke kernen aanzienlijk te hebben opgevoerd. Met Evo heeft Intel een platformspecificatie voor Tiger Lake-apparaten geïntroduceerd, waarmee fabrikanten ook reclame kunnen maken als ze aan de eisen voldoen. De processorfabrikant biedt ook hulp bij het systeemontwerp.

Voor krachtigere apparaten, zoals mobiele werkstations of het relatief nieuwe genre van chique en snelle creator-notebooks, komen de nieuwe processors pas begin 2021. AMD stuurt dan de mobiele versie van de AMD Ryzen 5000 aan de start. Intels tegenhanger is de Tiger Lake H met maximaal acht kernen. Notebooks met ARM-processoren zijn daarentegen nog steeds een marginaal verschijnsel, ondanks hun platte ontwerp en lange batterijduur. Er komen momenteel echter apparaten met snellere processors op de markt, en Microsoft is van plan om in het komende jaar de nog ontbrekende emulatie van 64-bit programma's te leveren. Apple daarentegen wil vanaf dit jaar geleidelijk overschakelen op ARM voor alle computers.

Fabrikanten dringen aan op as-a-service-modellen voor de werkplek

Wat het distributiemodel betreft, zijn sommige fabrikanten en distributeurs hard bezig om as-a-service-modellen op te zetten. Een eerste stap zijn modulaire Workplace-as-a-Service-concepten op abonnementsbasis die desktop, cloud en soms andere hardware combineren. Deze concepten zijn meestal opgebouwd rond Office 365 of Microsoft 365 en vullen de desktop- en cloudsoftware aan met geautomatiseerde installatie- en onderhoudsdiensten. Systeemhuizen kunnen componenten uit hun eigen portfolio toevoegen aan het pakket voor hun klanten.

Device-as-a-Service-oplossingen, die nog een stap verder gaan, zijn bedoeld om klanten de mogelijkheid te bieden hun hardware-inventaris flexibel aan te passen aan hun daadwerkelijke behoeften gedurende de looptijd, wat slechts in zeer beperkte mate mogelijk is met Workplace-as-a-Service-aanbiedingen. Device as a Service moet de hele levenscyclus bestrijken met planning, configuratie, uitrol, beheer, ondersteuning en ten slotte inzameling en recycling van de apparaten. Technologieën zoals big data en data-analyse spelen ook een rol. Op de computers geïnstalleerde software verzamelt telemetriegegevens over de status van hardware en software, die anoniem worden geëvalueerd met behulp van machine-leermethoden om problemen en defecte hardware van tevoren op te sporen. Dit kan bijzonder nuttig zijn in het thuiskantoor, omdat het langere uitvaltijden voorkomt. Device as a Service is echter niet geschikt voor alle klanten en al helemaal niet voor alle systeemhuizen, aangezien zij vaak hun eigen servicemodellen aanbieden en niet per se de fabrikanten in deze mate aan boord willen halen.

Aanvullende informatie over het onderwerp
Toenemende belangstelling voor As-a-Service-oplossingen

Mike Rakowski, Managing Director Service & Solutions bij Also

Mike Rakowski, Managing Director Service & Solutions bij Also

Er is een enorme toename in de belangstelling voor Workplace-as-a-Service. In alle bedrijfstakken waren eindgebruikers op zoek naar snelle, kosteneffectieve en beschikbare modellen om hun werknemers in staat te stellen naadloos vanuit hun thuiskantoor te werken. Veel partners grepen de kans om in deze behoefte te voorzien met as-a-service-oplossingen. Maar werkplekken bestaan uit meer dan alleen een laptop en een monitor. Een concreet voorbeeld is zeker het onderwerp ergonomie op de werkplek, dat vaak een uitdaging is, vooral in het thuiskantoor. Dit gaat van de tafel tot de stoel en van de verlichting tot geluidsisolatie - er zijn hier nog veel meer mogelijkheden voor de partners.

Aanvullende informatie over het onderwerp
Device as a Service momenteel meer voor grote bedrijven

Markus Hollerbaum, Managing Director bij Siewert & Kau

Markus Hollerbaum, Managing Director bij Siewert & Kau

Device as a Service is momenteel op veel gebieden nog een strategisch onderwerp en heeft voor kleinere of middelgrote klanten nog niet de betekenis die het verdient. Hier worden de apparaten voor het thuiskantoor gekocht of geleased. Het systeemhuis neemt vaak de service en administratie over. Voor grote klanten met volatiele apparatuurbehoeften zijn as-a-service-oplossingen al een zinvol aanbod.

Aanvullende informatie over het onderwerp
Van afzonderlijke componenten tot complete oplossingen

Marcel Delmer, Business Unit Director PC Systems bij Tech Data.

Marcel Delmer, Business Unit Director PC Systems bij Tech Data.

Natuurlijk zien we een sterke toename van de vraag naar afzonderlijke componenten die samen een digitale werkplek vormen. Maar wij bevinden ons nog steeds in een fase waarin de basisuitrusting voor thuiswerken nog maar net is voltooid. Bijvoorbeeld door schermen of camera's toe te voegen. Modernisering en optimalisering van de digitale werkplek als geheel vanaf de basis is tot nu toe een sporadische praktijk geweest, maar neemt snel toe. Deze trend zal doorzetten en ondernemers zullen steeds vaker complete pakketten voor werknemers als "as a service" aanbieden. Dit zal de kosten beter berekenbaar maken.