Ransomware, DDoS-aanvallen of phishingmails: beveiligingsrisico’s loeren nu om elke hoek. Bedrijven weten dit en investeren zwaar in hun IT-beveiliging. De omzet in IT-beveiliging zal dit jaar de grens van zes miljard euro doorbreken en zal onverminderd doorgaan.
De angst voor afpersingssoftware en datalekken zorgt voor goede zaken in de IT-industrie. Volgens de digitale vereniging Bitkom groeit de markt voor IT-beveiliging in Duitsland onverminderd. Dit jaar zal naar verwachting 6,2 miljard euro worden besteed aan hardware, software en diensten op dit gebied. Dit betekent dat de drempel van zes miljard euro voor het eerst zal worden overschreden. Het nieuwe hoogtepunt ligt 9,7 procent boven het vorige recordjaar 2020 (5,6 miljard euro omzet). De cijfers zijn berekend door marktonderzoeksbureau IDC in opdracht van Bitkom.
“Cyberaanvallen zijn een existentiële bedreiging voor de economie geworden”, aldus Susanne Dehmel, lid van de Raad van Bestuur van Bitkom. Voor ondernemingen en overheidsdiensten is een hoog niveau van IT-beveiliging essentieel om te overleven en moet het een integrerend deel uitmaken van een goed beheer. “De Corona-crisis heeft aangetoond hoe kwetsbaar veel bedrijven zijn. De uitgaven voor IT-beveiliging zullen in de toekomst blijven stijgen.”
Voor het komende jaar verwacht Bitkom een omzetstijging van bijna tien procent tot 6,8 miljard euro. Groeipercentages van deze omvang zullen de komende jaren aanhouden. Voor 2025 voorspelt de vereniging een industrieomzet van ongeveer 8,9 miljard euro.
De helft van de middelen voor meer IT-beveiliging zal naar diensten vloeien. Verwacht wordt dat de uitgaven in 2021 3,1 miljard euro zullen bedragen – een stijging met 9,8 procent. Bedrijven in Duitsland zullen in het lopende jaar ongeveer 2,3 miljard euro investeren in IT-beveiligingssoftware, 11,4 procent meer dan in het voorgaande jaar. Nog eens 815 miljoen euro wordt besteed aan speciale apparatuur en hardware (plus 4,9 %).
De vereniging eiste dat IT-beveiliging in de nieuwe wetgevingsperiode tot een politiek aandachtspunt zou worden gemaakt. “De veiligheid van onze technologieën is doorslaggevend voor de crisisbestendigheid, het succes en de soevereiniteit van de Duitse economie”, aldus Dehmel.