De technische uitdagingen van het mobiele cloud-tijdperk

Ondernemingen staan vandaag voor de grote uitdaging om hun werkplekconcept geschikt te maken voor de toekomst. Van desktop tot smartphone, eindapparaten moeten veilig worden beheerd en geïntegreerd in de bedrijfs-IT. Deze verandering leidt stap voor stap naar een softwaregedefinieerd datacenter.

Werknemers verwachten op een moderne werkplek aantrekkelijke apparatuur, die zij idealiter al kennen en privé gebruiken. Toepassingen en inhoud moeten afwisselend op desktop, laptop, tablet en smartphone kunnen worden gebruikt – en dit onafhankelijk van plaats en tijd, alsook zonder enige tijdsvertraging. Dit wekt verwachtingen bij de bedrijven.

Bij de fundamentele vraagstelling moet dus niet het technologische aspect als uitgangspunt worden genomen, maar veeleer de eisen die het bedrijf en de werknemers stellen aan de werkplek van de toekomst, alsmede aan de voor het werk gebruikte apparatuur en de manier van werken in het algemeen. Deze werkplek van de toekomst bepaalt vervolgens de technologie.

Zo, hoe ziet de werkplek van de toekomst eruit?

Mobiel werken – of dat nu vanaf een laptop, tablet of smartphone is – zal blijven toenemen. Werknemers zullen dus van overal toegang hebben tot hun documenten en applicaties. Dit levert echter een enorm beveiligingsprobleem op, omdat het risico toeneemt dat vertrouwelijke gegevens via de eindapparaten aan onbevoegden worden blootgesteld.

Het beheer van apparaten, toepassingen en content, beveiliging en gegevensbescherming, alsmede compliance – het werkplekconcept van een bedrijf moet binnen deze spanningsvelden opereren. Zodra het bedrijf deze hoekstenen heeft vastgesteld, is de volgende stap de technologische implementatie. Maar welke technologische aanpak belooft succes? In principe kunnen hier twee velden worden onderscheiden: Desktopvirtualisatie en enterprise mobility management.

Desktopvirtualisatie tussen VDI en DaaS

Desktopvirtualisatie in het bedrijf is de logische verdere ontwikkeling van server- en opslagvirtualisatie. Voor het grootste deel, vallen de doelen samen: De hardware- en softwarekosten worden verlaagd en de administratie en operationele overhead worden teruggedrongen.

Desktopvirtualisatie kan worden gebruikt om een werkomgeving te creëren waarin werknemers of klanten overal toegang hebben tot de applicaties die ze nodig hebben, zoals gehoste RDS-applicaties, packaged ThinApps en SaaS-applicaties. En ze kunnen dit doen ongeacht welk eindapparaat ze hebben.

Desktopvirtualisatie kan bijdragen aan wendbaarheid, efficiëntie en kostenverlaging in het bedrijf door desktop images centraal te beheren en uit te rollen. Aanbevolen wordt gevirtualiseerde en externe desktops en applicaties via één platform aan te bieden en gebruikers toegang te geven tot alle Windows en online resources via een unified workspace, zoals het onlangs geïntroduceerde VMware Horizon 6.

Terwijl virtuele desktopinfrastructuren die in het eigen datacenter worden gehost al enige tijd met succes worden toegepast, staat desktopvirtualisatie als dienst via de cloud – kortweg DaaS – nog in de kinderschoenen. Met deze clouddienst kunnen gebruikers met hun notebook of thin client toegang krijgen tot hun virtuele desktop, ongeacht de locatie, en programma’s en toepassingen gebruiken die zich niet lokaal op de gebruikers-pc bevinden, maar centraal in het datacenter. Dit zorgt ervoor dat de gegevens niet kunnen worden misbruikt als het apparaat verloren gaat.

Desktop as a Service is een goed alternatief voor kleine of middelgrote ondernemingen (KMO’s) die willen profiteren van de voordelen van een virtuele desktopinfrastructuur, maar voor wie een in-house gehoste VDI-oplossing te duur is. DaaS biedt gebruikers rechtstreeks vanuit de cloud toegang tot Windows-desktops en -toepassingen en combineert de flexibiliteit van het cloudmodel met beveiliging en absolute kostenbeheersing.

Maar hoe zit het met mobiele apparaten?

Het pure beheer van mobiele apparaten, zoals dat nu standaard gebeurt met MDM-oplossingen (mobile device management) van talloze fabrikanten, bereikt zijn grenzen met laptops op zijn laatst. Daarom is hier een geïntegreerde aanpak nodig die zich uitstrekt van de klassieke desktop tot het mobiele eindtoestel.

Met name in de bedrijfsmobiliteitssector hebben veel bedrijven de afgelopen jaren gebruik gemaakt van geïsoleerde oplossingen die slechts gebrekkig konden worden geïntegreerd in een concept op hoger niveau. Integratie is in dit verband dan ook een belangrijk sleutelwoord. Er moet ook worden voorzien in verstrekking via een cloudmodel.

Een alomvattend platform voor mobiliteitsbeheer in ondernemingen omvat naast het beheer van mobiele apparaten ook de volgende aspecten: Mobile Applications Management (MAM), Mobile Content Management en Mobile Email Management. Met al deze functionaliteiten kunnen alle apparaten en de bijbehorende apps en gegevens veilig worden beheerd via een centrale beheerconsole en snel worden geïntegreerd in de bedrijfsomgeving.

MAM maakt het mogelijk om door middel van containers te schakelen tussen privé- en zakelijke omgevingen en is daarmee ook geschikt voor BYOD en CYOD (Bring/Choose Your Own Device). Toepassingen voor veilig browsen en mobiel content management met enterprise file sync en share zouden ook onderdeel van het platform moeten zijn.

Uitdaging van fabrikantendiversiteit

Een grote uitdaging met mobiele eindapparatuur is de heterogeniteit van leveranciers en besturingssystemen. Daarom is een overkoepelend, gecentraliseerd beheer essentieel, gebaseerd op software die API’s biedt voor het beheer van alle Android-versies, Apple’s iOS, alsook Windows, enz. Vooral met de komst van het internet der dingen zal het aantal mogelijke mobiele eindpunten dat moet worden beveiligd en beheerd, snel blijven toenemen – bijvoorbeeld in de medische sector of de automobielindustrie. Denk maar aan fitness-polsbandjes of M2M-communicatie tussen voertuigen.

Conclusie

In principe moeten zowel mobiele als desktopplatforms worden geïntegreerd in de overkoepelende structuur van een softwaregedefinieerd datacenter. Een uniforme managementtool voor beide gebieden maakt het werk voor de gebruiker namelijk veel eenvoudiger, vermindert de complexiteit en heeft positieve synergie-effecten voor het bedrijf.

En alleen op deze manier kunnen alle essentiële elementen van een moderne werkplek – die in de toekomst zeker nog multidimensionaler en complexer zal worden – uiteindelijk met weinig moeite en van hoge kwaliteit worden geleverd.

Ralf Gegg

Ralf Gegg

Aanvullende informatie

AirWatch by VMware

AirWatch, een toonaangevende leverancier van mobiele beheer- en beveiligingsoplossingen met meer dan 10..000 klanten en 1.600 medewerkers wereldwijd, is begin 2014 overgenomen door VMware.

Met AirWatch by VMware biedt VMware vandaag de dag een uitgebreid portfolio voor het beheer van fysieke en virtuele desktops, evenals in de mobility-omgeving.

Het doel van VMware is een geïntegreerde workspace suite die alle desktop- en mobiliteitstools over de hele linie beheert.

Over de auteur

Ralf Gegg is sinds maart 2013 Director End User Computing (EUC) CEMEA bij VMware en is in deze functie verantwoordelijk voor de uitbreiding van de EUC-business in Centraal- en Oost-Europa, evenals in Rusland/CIS. Voorheen was hij Partner Director CEMEA bij VMware, verantwoordelijk voor de partner business. Daarvoor leidde hij gedurende twee jaar de organisatie voor strategische allianties in Duitsland.