Waarom je Channel 20 niet meer op digitale ether kunt zien

Channel 20 HD is niet meer beschikbaar op digitale ether: hier is waarom. Wat te doen om het te blijven zien

Addio aan Mediaset’s kanaal 20 op digitale ether: sinds gisteren is het verdwenen uit de lijst met beschikbare kanalen, althans in zijn HD-versie, want het kanaal is nog steeds zichtbaar in standaardresolutie op nummer 20 en 520.

Het Mediaset-kanaal dat voornamelijk gewijd is aan Amerikaanse tv-series en dat ook af en toe voetbalwedstrijden uitzendt (het debuteerde met Juventus-Real Madrid van de Champions League op 3 april 2018), is nu zichtbaar in high definition op Sky- en Tivùsat-platforms. In juli had Mediaset haar Canale 20 in HD naar nummer 20 op de lijst verplaatst, maar door de definitieve sluiting van de La3-multiplex van H3G was het noodzakelijk de frequentiebezetting opnieuw te reorganiseren. Canale 20 in HD is dus voorlopig verdwenen en het is niet bekend of het in de toekomst naar een andere multiplex terugkeert, omdat andere zenders naar Mediaset 3 zijn verhuisd, maar niet 20 HD.

Sluiting La3-multiplex: alle zenders verhuizen

Sinds de start in 2006 heeft de La3-multiplex een aantal tv- en radiokanalen zien passeren, en vervolgens zien verdwijnen. Om alleen de laatste toevoegingen en onttrekkingen te noemen, van 2018 tot nu, herinneren we aan de toevoeging van Radio 105 en Virgin Radio, Mediaset Italia 2 en de downscaling naar SD van Premium Action, dat vervolgens samen met Premium Crime, Canale 5 HD, 20 HD en Mediaset Extra HD uit de multiplex werd gehaald. Deze laatste wordt al na twee maanden geëlimineerd, ten gunste van Rete 4 HD. Vervolgens wordt 105 TV opgeheven en komt Virgin Radio TV, waarna Italia 1 HD verdwijnt. In 2019 komen ook Radio Monte Carlo en Mediaset Italia Due op de La3-multiplex, daarna gaan Rete 4 HD en Mediaset Italia Due weg. Uiteindelijk werd gisteren, 20 november 2019, de multiplex volledig gesloten en verdwenen alle zenders, terwijl Virgin Radio TV en R101 naar de Mediaset 3 multiplex gingen en de radio’s R101, RMC, Radio 105 en Virgin Radio naar de D-Free multiplex gingen.

DVBT-2 komt

Terwijl de televisie- en radiokanalen “dansen” op het digitale terrestrische netwerk van de eerste generatie, begint de tijd te dringen om over te stappen op dat van de tweede generatie: DVBT-2. De uitschakeling begint in 2021 en zal heel Italië bestrijken, zodat veel burgers een nieuwe tv of een ad-hocdecoder moeten kopen om het signaal te kunnen ontvangen.