Netflix niet meer te zien op deze Samsung smart tv’s: wat is er aan de hand

Wegens niet nader gespecificeerde technische beperkingen werkt Netflix vanaf 1 december aanstaande niet meer op sommige Samsung smart tv’s

Er verschijnt al een paar dagen een waarschuwingsbericht op sommige Samsung smart tv’s wanneer de gebruiker de Netflix-app opent. En het is geen mooie boodschap: “Netflix zal niet langer beschikbaar zijn op dit apparaat”. Wat is er aan de hand?

Samsung heeft een informatiepagina op haar website geplaatst waarin wordt uitgelegd waarom Netflix niet langer te zien zal zijn op haar smart tv’s: “Vanwege technische beperkingen, met ingang van 1 december 2019, zal Netflix niet langer worden ondersteund op tv’s uit 2010 en 2011. Als u een van deze apparaten hebt, ziet u mogelijk een bericht op uw tv. U zult Netflix kunnen blijven kijken door uw tv aan te sluiten op een ander Netflix-compatibel apparaat.” Dit is niet het eerste geval van deze aard: half oktober kondigde Roku ook aan dat Netflix vanaf 1 december niet langer beschikbaar zou zijn op sommige van zijn tv-boxen. In november 2018 was het daarentegen de beurt aan Nintendo Wii-bezitters om de mogelijkheid om Netflix te kijken te verliezen.

Netflix vaarwel: welke apparaten zullen niet langer compatibel zijn

Samsung specificeerde dat de smart-tv’s die Netflix-compatibiliteit zullen verliezen allemaal tussen 2010 en 2011 zijn vervaardigd en de letters “C” of “D” in de modelcode hebben, direct na het getal dat de schermgrootte aangeeft. Wat Roku mediaspelers betreft, zijn de apparaten die niet langer compatibel zijn Roku 2000C, Roku 2050X, Roku 2100X, Roku HD, Roku SD, Roku XD en Roku XR.

Waarom een apparaat niet langer compatibel is met Netflix

In geen van de genoemde gevallen is gespecificeerd wat de technische redenen zijn die niet langer toestaan dat Netflix specifieke apparaten ondersteunt. Er is dus geen officiële reden waarom een tv die tot 30 november Netflix ondersteunt, dat vanaf 1 december niet meer zal doen. Een hypothese is dat een of andere wijziging in de Widevine DRM-certificeringen wordt ondersteund door Netflix (d.w.z. dezelfde reden waarom Disney+ op veel smartphones niet werkt).

Hoe Netflix te kijken als uw apparaat niet langer compatibel is

Natuurlijk is er geen manier om een apparaat na 1 december weer compatibel te maken met Netflix. Wie de streamingdienst voor films en tv-series wil blijven gebruiken, zal dus moeten schakelen en Netflix op andere apparaten moeten bekijken: Amazon Fire TV Stick, Apple TV, Sony PlayStation 3 en 4, Xbox One, een nog steeds compatibele Roku, Google Chromecast.