Find my Android: Google kopieert een functie van Apple

Na Apple en Samsung zou ook Google Android-toestellen kunnen gaan gebruiken om een verloren of gestolen telefoon of tablet te zoeken.

giuseppe-croce.jpg?w=74&a=c&h=74

Giuseppe Croce Journalist

Peppe Croce, journalist sinds 2008, houdt zich bezig met elektronische apparaten en nieuwe technologieën die worden toegepast op de autowereld. Hij kwam in 2018 bij Libero Tecnologia.

Na Apple introduceert ook Google zijn zoekfunctie voor zoekgeraakte of gestolen apparaten. Zoals al het geval is met de iPhone, iPad en andere leden van de Cupertino-familie, heeft Big G ervoor gekozen om een aangepaste versie van de functie die zou kunnen worden genoemd “Find My Android” te ontwikkelen. Gebruikers zullen in staat zijn om apparaten die worden beheerd door het robot-besturingssysteem te lokaliseren en te herstellen, met een nieuwigheid ten opzichte van het verleden.

Een zeer korte tijd na de release, hebben sommige deskundigen van de XDA Developers site gewerkt aan versie 21.24.13 van Google Play Services gepubliceerd op het bèta-kanaal van de Mountain View Os. Dit is een ruimte gewijd aan degenen die bereid zijn om tests uit te voeren op de software, om eventuele bugs aan het licht te brengen en de juiste werking te herstellen voordat de update voor iedereen beschikbaar wordt. Hoewel het nog geen officiële naam heeft, wordt de dienst in de tekst in het pakket beschreven als “zodat de telefoon u kan helpen uw eigen apparaat of dat van iemand anders te lokaliseren”.

Zoek mijn Android, hoe werkt het?

In de eerste plaats is het eerlijk om te zeggen dat Android al een vergelijkbare functie heeft. We hebben het over “Zoek mijn apparaat”, waarmee u mobiele telefoons of tablets kunt opsporen die bij uw Google-account zijn geregistreerd. En het is deze beperking die het verschil maakt met de recente evolutie van de gebeten appel.

In feite, als het voor Big G tot nu toe alleen mogelijk was om te zoeken op apparaten die men bezit, of die gekoppeld zijn aan iemands persoonlijke profiel, heeft Apple een echt netwerk gecreëerd waarin iedereen ook kan helpen om het apparaat van iemand anders te vinden, dat anoniem wordt geïdentificeerd. Maar dat is nog niet alles, want het netwerk van anoniem verbonden Apple-apparaten kan ook helpen bij het terugvinden van voorwerpen die zijn verbonden met de nieuwe Apple AirTags.

Met een dergelijk systeem zou elke Android-smartphone ter wereld (en dat zijn er meer dan 3 miljard) kunnen helpen bij het terugvinden van het individuele vermiste of gestolen apparaat. Een dergelijk netwerk zou ook door Google kunnen worden gebruikt voor een eventuele “Pixel Tag”. Voor de volledigheid, Samsung heeft ook een soortgelijke functie, maar het netwerk bestaat alleen uit andere Samsung-apparaten.

Find My Android, wanneer gaat het live?

Er is op dit moment geen indicatie wanneer de functie zal worden vrijgegeven. Als gevolg hiervan is het mogelijk dat ‘Zoek mijn Android’ geen deel uitmaakt van de Release 12-functies van het besturingssysteem, of dat het alleen aanwezig is op bepaalde telefoons van de meer dan drie miljard apparaten (niet uitsluitend smartphones) waarop het robot OS draait.

Als dat wel het geval is, zal Google zelf meer informatie geven over de introductie van de functie. En velen vragen zich nu al af of er de mogelijkheid zal zijn om te kiezen tussen opt-in en opt-out van de dienst, een detail dat het aantal beschikbare apparaten sterk zou verminderen, maar wel een goede ondersteuning zou bieden bij de bescherming van de privacy van de gebruiker: waar zal Big G voor kiezen? Alles wat we nu kunnen doen is wachten.