Google lanceert Nearby Share, het Android-alternatief voor AirDrop

Google daagt Apple (opnieuw) uit als het Nearby Share lanceert, het alternatief voor AirDrop voor het delen van foto’s, video’s en documenten tussen Android-apparaten

Er komt een nieuwe functie naar Android-apparaten om foto’s, video’s en documenten te delen met andere smartphones in de buurt. Het is Nearby Share, Google’s antwoord op Apple’s AirDrop-functie, die nu alleen wordt uitgerold naar een selectie van Pixel- en Samsung-smartphones.

Google zegt dat het samenwerkt met fabrikanten om de functie uit te breiden naar andere Android-aangedreven smartphones. Met Delen in de buurt kunnen gebruikers snel bestanden verzenden naar of ontvangen van een lijst met apparaten in de buurt, met behulp van verschillende overdrachtsprotocollen zoals Bluetooh of peer-to-peer Wi-Fi. Om te voorkomen dat kwaadwillenden ongewenste bestanden versturen, kunnen gebruikers de privacy van het apparaat instellen tussen ‘verborgen’, zichtbaar voor sommige contacten en zichtbaar voor alle contacten, en bestanden anoniem versturen.

Nabij Delen, hoe het werkt

De nieuwe functie Nabij Delen voor het delen van bestanden zal verschijnen als een optie in Android’s standaardblad voor delen. Door op het dubbele helix icoon te tikken wordt er gezocht naar apparaten in de buurt en door de gewenste contactpersoon te selecteren wordt de overdracht gestart. De ontvanger krijgt een melding van het delen te zien en kan kiezen of hij zichtbaar wil worden en de overdracht wil accepteren of niet. Na ontvangst wordt het bestand automatisch geopend, of in het geval van een tekstbestand kan de gebruiker het kopiĆ«ren.

Nearby Share gebruikt Bluetooth, Bluetooth Low Energy, WebRTC of WiFi peer-to-peer protocollen voor het delen van bestanden, al naar gelang het geval. De keuze van het beste protocol hangt af van drie beschikbare opties, die de gebruiker kan kiezen: gebruik van de dataverbinding voor kleine bestanden, gebruik van Wi-Fi of offline delen via Bluetooth. Net als bij AirDrop, de functie die Apple aanbiedt, kun je kiezen of je alleen shares wilt ontvangen van je contacten die op je telefoon zijn opgeslagen, van iedereen of dat je in de ‘verborgen’ modus wilt blijven.

Nearby Share, de smartphones waarop het actief is

Google is al begonnen met de verspreiding van de nieuwe functie op sommige Pixel- en Samsung-modellen, maar in de komende weken zal het ook beschikbaar zijn voor andere smartphones die zijn uitgerust met Android 6.0 of hoger. Het bedrijf heeft ook aangekondigd dat de functie in de komende maanden zal worden uitgebreid naar Chromebooks, zodat bestanden ook kunnen worden gedeeld met apparaten met Chrome OS.