Dynamisch duo met AMD’s kleinste RDNA2 GPU

De twee nieuwe Sapphire-modellen in de Radeon RX-6600-XT-serie zijn ontworpen als snelle en zuinige grafische kaarten voor gaming in full HD-resolutie. Ze zijn gebaseerd op AMD’s kleinste RDNA2 GPU tot nu toe en zijn uitgerust met 8 GB GDDR6.

Sapphire is een van de fabrikanten van grafische kaarten die uitsluitend gebruik maken van AMD GPU’s. Met de Pulse AMD Radeon RX 6600 XT en de Nitro+ AMD Radeon RX 6600 XT lanceert de fabrikant twee aangepaste kaarten op basis van de nieuwe instapchip met RDNA2-architectuur. De Navi-23 GPU heeft 32 rekeneenheden met in totaal 2.048 stroomprocessoren en 32 ray accelerators. Een 128-bit geheugeninterface is verantwoordelijk voor de aansluiting van het 8 GB grafische geheugen, bestaande uit GDDR6-chips. Een 32 GB Infinity Cache in de GPU versnelt de geheugentoegang. De GPU is dus vooral ontworpen voor gaming met Full HD-resolutie. De RX-6600-XT kaarten ondersteunen PCI Express 4.0, maar communiceren slechts via acht lanes met het moederbord en de CPU. Ze zijn geschikt voor DirectX 12 Ultimate, DirectX Raytracing en Variable Rate Shading. In combinatie met de bijpassende AMD Ryzen-processors bieden ze ook Smart Access Memory.

RX 6600 XT als Nitro+ en Pulse

Nitro+ staat voor een hoger uitrustings- en prestatieniveau van Sapphire-kaarten. De AMD GPU werkt met een verhoogde gamingklok van maximaal 2.428 MHz en bereikt tot 2.607 MHz bij boost. Voor een optimale spanningsvoorziening is er een 7-fasen spanningsregeling op de printplaat, die de eenvoudiger uitgeruste Pulse ontbeert. De Pulse neemt genoegen met een maximale gamingklok van 2.382 MHz en een boostklok van 2.593 MHz, wat nog steeds boven de specificaties van AMD ligt. Beide kaarten zijn uitgerust met elk twee ventilatoren en passen met hun lengte van 24 cm ook in kleinere kasten. Op hun connectorbehuizingen bieden de dubbelbrede kaarten een HDMI 2.1-uitgang en drie DisplayPorts 1.4. Het stroomverbruik van de twee RX-6600-XT modellen is binnen de perken gehouden, met een maximum van 170 watt voor de Pulse en 180 watt voor de Nitro+.

Voor de koeling gebruikt de fabrikant op de Nitro+ ventilatoren met een rotorontwerp, die efficiënter maar niet luider zouden moeten zijn dan conventionele axiale ventilatoren. Een praktisch kenmerk is volgens Sapphire dat de ventilatoren, die met een schroef zijn vastgezet, gemakkelijk kunnen worden verwijderd om opgehoopt stof te verwijderen. Anderzijds hebben beide modellen een intelligente ventilatorregeling en een metalen achterplaat. Een andere speciale eigenschap van de Nitro+ is het dubbele BIOS, waarmee de kaart kan worden omgeschakeld tussen stille en power-modi met behulp van Sapphire’s Trixx-software.

In tegenstelling tot de Pulse heeft de Nitro+ RGB LED-elementen in de behuizing, die kleur brengen in spelcomputers met zijvensters met verschillende effecten. Synchronisatie van de LED-verlichting is mogelijk via een verbindingsstrip met drie pinnen op de kaart.

Sapphire noemt geen adviesprijzen voor de twee kaarten, die per direct verkrijgbaar zijn.