Sapphire rust R-modellen uit met Tri-X-koeler

Grafiekaartenspecialist Sapphire rust de topmodellen van de grafische kaarten uit de R9-serie uit met de Tri-X-koeler, een snellere kloksnelheid en dubbele bios.

Sapphire Technology heeft twee nieuwe topmodellen van grafische kaarten in zijn assortiment: de R9 290 en de R9 290X, die zijn uitgerust met een Tri-X-koeler. Deze heeft drie ventilatoren die op een stofafstotende manier zijn gemonteerd. De rotorbladen moeten een koelende luchtstroom genereren, maar ontwikkelen nauwelijks loopgeluid. Dankzij het ontwerp leidt de ventilatorkap de luchtstroom specifiek over de heetste delen van de kaart.

Beide modellen zijn gebaseerd op referentie-PCB’s van AMD en ondersteunen Ultra HD (voor 4K-schermen) en AMD’s Eyefinity-multischermtechnologie. De kaarten maken gebruik van de PCI Express 3.0-interface en bieden native ondersteuning voor meerdere kaarten met AMD’s Crossfire, zonder dat er startkabels nodig zijn.

Daarnaast is de R9-290-serie uitgerust met AMD’s True Audio-technologie, waarvan wordt gezegd dat het geluid een meeslepend effect geeft. Een speciale audioprocessor in de GPU zou ook een echt geluidsbeeld produceren.

De Tri-X modellen zijn uitgerust met Dual Bios. Dit zou ervoor zorgen dat de kaarten kunnen opstarten en de hoogste prestaties kunnen leveren op systemen met zowel UEFI als traditionele bios implementaties.

R9 290X Tri-X

De R9 290X Tri-X is uitgerust met AMD’s nieuwste GCN (Graphics Core Next) architectuur en beschikt over 2..816 streamverwerkingsmodules en een motorkloksnelheid van maximaal 1.040 megahertz.

Daar komt nog een GDDR5-geheugen van vier gigabyte bij met een 512-bits interface en een kloksnelheid van 1.300 megahertz (5,2 gigahertz effectief).

R9 290 Tri-X

Sapphire’s R9 290 Tri-X heeft 2.560 streamverwerkingsmodules, een motorkloksnelheid van maximaal 1.000 megahertz en, net als de R9 290X Tri-X, vier gigabyte GDDR5-geheugen met een 512-bits interface en een kloksnelheid van 1.300 megahertz (5,2 gigahertz effectief).

De prijs van de grafische kaarten is momenteel onbekend.