IFA 2015: Berlijn is de reis waard

Met meer dan 240.000 bezoekers in 2014 is IFA ook voor de IT-sector een van de belangrijkste beurzen geworden. Dit is niet alleen omdat er steeds meer IT-bedrijven onder de exposanten zijn, maar ook omdat IT en CE business naar elkaar toe groeien. Sleutelwoorden hier zijn Smart Home of Connected TV. Wie de huidige trends wil identificeren, moet IFA in Berlijn bezoeken.

Het belang van de IT-sector op IFA wordt alleen al duidelijk door naar de aangekondigde keynotes te kijken. Die van Nick Parker, corporate vice president van Microsofts OEM-divisie, is gewijd aan Windows 10. Parker zal een hele reeks nieuwe tablets, 2-in-1 computers, premium notebooks en all-in-one pc’s met Windows 10 presenteren. Daarnaast zal waarschijnlijk ook de XBox One met Windows 10 te zien zijn. De console moet in november worden geüpgraded naar het nieuwe Windows en zal dan nauw samenwerken met Windows 10-pc’s, bijvoorbeeld bij het streamen van games of als digitale videorecorder voor het thuisnetwerk.

4K staat centraal

LG’s displaybaas Sang-Beom Han zal in zijn keynote een blik werpen op de displaytoekomst voorbij 4K. De fabrikanten van beeldschermen werken hier bijvoorbeeld aan technologieën voor zeer dunne buigbare of transparante beeldschermen. OLED-schermen beloven een breder kleurenspectrum.

Op 4 september zullen de tentoonstellingshallen rond de Berlijnse radiotoren hun deuren openen voor bezoekers. Bedrijven uit de IT- en CE-sector zullen hier tot 9 september hun nieuwste producten presenteren. Voor tv’s en monitoren is 4K ook een belangrijk thema in 2015. De nieuwste generatie toestellen biedt een hogere contrastomvang met HDR. Daarnaast komen er apparaten waarbij het paneel met een druk op de knop vlak of gebogen is; elektromotoren brengen het in de gewenste vorm. Er is een aanbod van UHD-inhoud van streamingaanbieders, die gebruik maken van de efficiëntere H.265-compressiemethode, en van de UHD Blu-ray, waarvoor spelers te zien zijn. Het aanbod van UHD-camcorders wordt ook steeds groter. En daarmee natuurlijk krachtige computers voor bewerking en postproductie.

Daarnaast zullen de smart tv’s van de nieuwe generatie eenvoudiger te netwerken zijn met tablets, smartphones en ook smart home platforms.

Smart Home als trend voor IT-bedrijven

Smart Home, oftewel het Internet of Things voor thuisgebruikers, zal een nog grotere ruimte innemen op IFA 2015. Ook IT-bedrijven ontdekken het onderwerp steeds meer. De NAS wordt bijvoorbeeld het centrale punt voor het Smart Home. Het steeds bredere scala aan allerlei soorten wearables dat in Berlijn te zien zal zijn, past ook in het plaatje van een IT- en CE-landschap waarin alle apparaten in een netwerk zijn opgenomen en informatie overal beschikbaar is.

De diensten op de achtergrond vergen steeds meer servers en IT-infrastructuur, hetzij bij de providers zelf, hetzij bij de cloud providers. Hier ligt ook het potentieel voor de IT-industrie.

Het Reseller Park is verspreid over de hallen 25, 7.2c en 9.

Aanvullende informatie

Het Reseller Park op IFA

Met het Reseller Park heeft het kanaal weer zijn eigen gebied op de beurs in Berlijn. Verspreid over de hallen 25, 7.2c en 9 zullen fabrikanten uit de segmenten Telecom + Mobile, Accessories, Consumer IT en Smart Home zich presenteren aan het vakpubliek.

Daarnaast zullen er in alle drie de hallen lounge zones zijn waar fabrikanten, distributeurs en detailhandelaren zaken kunnen bespreken weg van de drukte van de beurs. Het Reseller Park wordt georganiseerd door het beursprojectbureau Global Fairs TT-Messe.

[ www.tt-messe.de ]

Speciale zones voor start-ups, Apple, en fitness

IFA TecWatch is een must-visit. Deze speciale tentoonstellingsruimte binnen de show is volledig gewijd aan de technologieën van morgen. In hal 11.1 tonen onderzoeksinstellingen en start-ups concepten voor het internet der dingen, nieuwe wearables, 3D-printers en scanners, maar ook ideeën voor digitale gezondheid of second-screen oplossingen voor mediaconsumptie. Onderwijs in het digitale tijdperk is ook een onderwerp. Het IFA TecWatch Forum in het midden van de hal biedt lezingen voor experts en paneldiscussies.

Andere speciale gebieden op de beurs zijn de IFA iZone en de IFA Fitness & Activity. De eerste is gewijd aan de Apple-wereld, de tweede aan de bloeiende sector van de fitnesstrackers.