Cancom koopt systeemhuis uit Berlijn

Met On Line Datensysteme neemt Cancom een IT-infrastructuurspecialist over die zich vooral in de overheidssector heeft gevestigd. Vorig jaar maakte het Berlijnse systeemhuis bijna 40 miljoen euro omzet.

De inkt van de koopovereenkomst is nog vers: gisteren nam Cancom het Berlijnse On Line Datensysteme over. Naast het hoofdkantoor in Berlijn en een filiaal in Hamburg beschikt het systeemhuis over negen servicevestigingen in Duitsland en diverse servicecentra in het buitenland. Deze omvatten locaties in Oost-Europa, Azië, Afrika en Zuid-Amerika.

Het bedrijf heeft zich gespecialiseerd in holistische oplossingsconcepten voor IT-infrastructuur. Het dienstenpakket is onderverdeeld in de gebieden advies, implementatie, productbusiness, opleiding en documentatie, alsmede service en ondersteuning.

Het systeemhuis heeft zich gevestigd als een langdurige partner in de publieke sector. Het bedrijf telt momenteel 87 werknemers en realiseerde in het boekjaar 2012 een omzet van 39,5 miljoen euro met een EBITDA van 3,3 miljoen euro.

De aankoopprijs zal worden betaald door de uitgifte van 750.000 nieuwe Cancom-aandelen als kapitaalverhoging tegen inbreng in natura. De kapitaalverhoging tegen inbreng in natura zal geschieden in het kader van het toegestane kapitaal met uitsluiting van de inschrijvingsrechten. Met de overname wil Cancom enerzijds synergieën benutten en anderzijds haar eigen marktpositie in Noord-Duitsland uitbreiden. Bovendien wil het in München gevestigde bedrijf zijn activiteiten met klanten uit de overheidssector versterken. Tegelijkertijd stelt de overname het in Berlijn gevestigde bedrijf in staat deel te nemen aan grotere aanbestedingen, aangezien het kan voortbouwen op de kracht van de Cancom-groep. De huidige algemeen directeur van On line Datensysteme, Heiko Sauer, blijft in functie.

Geschiedenis

On line Datensysteme werd in 1996 opgericht door Heiko Sauer en Horst Müller. De IT-dienstverlener is voortgekomen uit GERB Computer GmbH, dat al sinds 1984 bestond. In het kader van een belangrijk contract met het ministerie van Europese Integratie in Roemenië heeft het systeemhuis in 2005 een filiaal in Boekarest geopend. □