Fujitsu for You in Berlijn sluit

De ongeveer 35 medewerkers van Fujitsu Technology Solutions Sales Services GmbH (FFY) in Berlijn gaan een onzekere toekomst tegemoet. Volgens de plannen zou FFY zijn activiteiten eind maart 2019 moeten staken.

“Om de winstgevendheid van de productactiviteiten in een zeer concurrerende markt te verbeteren, is Fujitsu van plan om de telesalesuitgaven ter ondersteuning van de EMEIA-productactiviteiten te consolideren in gedeelde servicecentra in onze Global Delivery Centres (GDC’s).” Dit is de officiële verklaring van Fujitsu over de geplande sluiting van FFY, die naar verluidt eind maart zal plaatsvinden. Het doel is om zo snel mogelijk duidelijkheid te verschaffen aan de ongeveer 35 werknemers en een sociaal aanvaardbare oplossing te vinden.

De geplande maatregelen zijn nog onderwerp van overleg en onderhandelingen met de betrokken werknemersvertegenwoordigers. Fujitsu For You (FFY) is – net als Fujitsu Technology Solutions GmbH (FTS) – een dochteronderneming van FTS Holding B.V. FFY en FTS GmbH zijn zusterondernemingen.

De redenen achter de sluiting blijven onduidelijk. Uit personeelskringen wordt gezegd dat daar tot dusver goede verkopen zijn gerealiseerd en dat de doelstellingen zijn gehaald. Een ander interessant aspect van het verhaal is dat FFY blijkbaar gedurende verscheidene jaren subsidies heeft ontvangen om arbeidsplaatsen te scheppen of te behouden. Desgevraagd werd in de officiële verklaring echter gezegd dat de laatste betaling al in 2015 had plaatsgevonden en dat “te zijner tijd, bij een wijziging van de activiteiten, de mogelijke gevolgen voor de financiering van IBB rechtstreeks met IBB zullen worden verduidelijkt – rekening houdend met de toepasselijke regelgeving”.

Fujitsu kondigde pas in oktober een wereldwijde bedrijfsherstructurering aan, in het kader waarvan deze sluiting nu waarschijnlijk ook valt.