Van Qwant tot DuckDuckGo, hoe anonieme zoekmachines werken

De populairste zoekmachines zoals Mozilla Firefox en Google Chrome helpen ons niet om onze anonimiteit en privacy te beschermen, dus hier zijn de beste alternatieven

Het is tegenwoordig moeilijk om een zoekopdracht op internet te doen zonder Google te gebruiken. De zoekmachine van het bedrijf uit Mountain View geniet een soort monopolie, met meer dan 90% van de zoekopdrachten die via zijn dienst worden uitgevoerd. Deze dienst waarborgt echter niet de privacy van de gebruikers.

Om anoniem te surfen en onze informatie zo goed mogelijk te beschermen, is het beter om alternatieve zoekmachines te gebruiken naast de klassieke en meest populaire. Het is waar dat Google handiger is. De zoekmachine uit Mountain View is aanwezig op elk apparaat, van het beginscherm van smartphones tot dat van laptops. En het gebruik ervan is echt eenvoudig, slechts een klik verwijderd. Als we echter “geobsedeerd” zijn door privacy en computerveiligheid, moeten we een paar minuten de tijd nemen om een alternatieve zoekmachine te gebruiken voor onze smartphone of computer. Hier zijn de beste zoekmachines die de privacy van de gebruiker beschermen.

DuckDuckGo

Als je niet wilt dat iemand je online gewoonten in de gaten houdt, kun je DuckDuckGo gebruiken, momenteel een van de best beveiligde alternatieven voor Google Search. De zoekmachine houdt uw surfgedrag niet in de gaten en volgt niet elke zoekopdracht die u maakt voor commerciële doeleinden. Het is geen toeval dat DuckDuckGo een enorme groei heeft doorgemaakt en steeds vaker wordt gebruikt als alternatief voor Google.

Wolfram Alpha

Wolfram Alpha is de ‘nerd’ onder de zoekmachines. Het weet praktisch alles. Natuurlijk, Google heeft ook een zeer goed percentage juiste antwoorden op basis van de zoekopdrachten die je maakt, maar Wolfram Alpha doet veel meer. Het kan je precies de positie van het internationale ruimtestation vertellen of de score van een woord in Scrabble. Wat meer is, het is een wiskundig genie. Hij kan breuken oplossen en waarschijnlijkheden berekenen. En hij kent elke passage in de Bijbel uit zijn hoofd. Nog belangrijker is dat hij de zoekopdrachten van gebruikers niet traceert voor commerciële doeleinden.

StartPage

StartPage biedt ook een aantal handige functies om de privacy van de gebruiker te beschermen. Het biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om te browsen via een proxyserver om websites te beschermen die uw IP-adres of locatie proberen te traceren. Het is zeer handig te downloaden omdat het kan worden toegevoegd als een extensie voor Google of Firefox.

Qwant

Het bijzondere van Qwant is dat het geen gebruik maakt van cookies of andere tools om gebruikers te volgen. De zoekmachine is ook grafisch aantrekkelijk. Naast de zoekbalk toont Qwant een reeks nieuwsberichten, ingedeeld per categorie. In de zijbalk kunt u uw zoekopdracht ook aanpassen door een van de secties te kiezen.

Hulbee

Hulbee biedt directe intelligente zoekopdrachten zonder de locatie van de gebruiker vast te leggen. Bovendien zijn alle zoekopdrachten gecodeerd. Dit voorkomt aanvallen van hackers en het lekken van gegevens uit uw browsegeschiedenis.

Gibiru

Deze zoekmachine werkt op een zeer vergelijkbare manier als de zoekmachines die al zijn beschreven. In de praktijk wordt de locatie niet gecontroleerd en worden geen zoekopdrachten opgeslagen. Het staat sites ook niet toe onze navigatie vast te leggen. De echte kracht van Gibiru is echter zijn snelheid. Het zoekt alsof het geen gebruik maakt van de privéfuncties die de weergave van resultaten gewoonlijk vertragen.

Lukol

Lukol gebruikt een proxyserver om gebruikers aangepaste zoekresultaten te bieden en verbetert de privacy door tracking en cookies te elimineren. Computerveiligheidsonderzoekers bevelen deze zoekmachine ook aan ter bescherming tegen spam.