Telegram lanceert Telegraph, het anonieme publicatieplatform

Telegra.ph is Telegram’s nieuwe publicatieplatform: schoon, eenvoudig en vereist geen registratie om het te gebruiken

Nieuwe ontwikkelingen bij Telegram. De broers Durov hebben Telegra.ph gelanceerd, een platform gewijd aan de wereld van het bloggen. Telegra.ph heeft een minimale, bijna anonieme interface, waar je alleen maar een titel en je naam hoeft in te voeren en te beginnen met schrijven – of kopiëren en plakken – wat je maar wilt.

Diegenen die online schrijven voor passie of beroep zullen onmiddellijk beseffen dat Telegra.ph een lichtgewicht blogging platform is. Eén blik is genoeg om dit te beseffen. Maar een ander detail springt er meteen uit… waar zijn de opmaakgereedschappen? Hoe voeg je beelden toe? En video’s? Telegram biedt basistools voor ‘grafisch’ werk aan tekst, maar vertrouwt op Markdown voor meer professionele opmaak. Voor de rest zijn er de hoofdzaken… alle commando’s zijn er, maar ze verschijnen alleen als ze nodig zijn. Het verhaal eindigt met een klik of een druk op Publish.

Simpel, snel en anoniem

Telegra.ph biedt alle tools die je nodig hebt om een artikel te schrijven zonder te pretenderen een CMS (Content Management System) te zijn, d.w.z. een professioneel platform om een hele site te beheren. Hiermee kunt u een artikelpagina maken met alle elementen die u nodig hebt: titel, auteur, hoofdtekst en afbeeldingen. Er is geen gebrek aan basistools voor opmaak, zelfs op een meer ‘geanimeerde’ manier dankzij Markdown, het toevoegen van afbeeldingen in de tekst – compleet met onderschrift – het invoegen van tweets, video’s (van YouTube en Vimeo) door simpelweg de link te kopiëren en op Enter te drukken. En dan wat? Zodra het artikel klaar is, kopieert u de URL en plakt u die waar u maar wilt, verstuurt u hem per e-mail of deelt u hem op sociale netwerken. Dat is het. Als u van gedachten verandert of beseft dat u een fout hebt gemaakt, klikt (of raakt) u gewoon op Bewerken en u bent klaar. Maar u kunt alleen van deze mogelijkheid gebruik maken zolang uw browsersessie actief is. Telegra.ph vereist, zoals gezegd, geen registratie van een account, hetgeen enerzijds de publicatie van een artikel uiterst gemakkelijk en snel maakt, maar anderzijds enige twijfel doet rijzen over het mogelijke, laten we zeggen, onjuiste gebruik ervan. Wat als iemand zich voordoet als iemand anders? De identiteit van iemand anders aannemen in Telegra.ph is heel gemakkelijk…

Telegram trekt ook…

Telegra.ph is niet de enige nieuwe functie in de nieuwe versie 3.14 van Telegram. Het instant messaging programma introduceert ook andere functies. Instant View maakt, zoals de naam al zegt, directe toegang tot artikelen van Medium.com en andere sites mogelijk, een beetje zoals Facebook’s Instant Articles en Google AMP (Accelerated Mobile Pages) voor het direct laden van ‘zware’ content zoals afbeeldingen, video’s en zeer uitgebreide advertenties. Andere nieuwe functies zijn Gemeenschappelijke groepen, die – in het profiel van iemands contacten – de lijst toont van alle groepen die men met die persoon deelt, Ga naar datum, waarmee men via de kalender berichten kan bekijken die op een bepaalde dag zijn verzonden. En natuurlijk is er een nieuwe golf van stickers om chats op te vrolijken.