Online retail zal de grens van 80 miljard doorbreken

Uit het consumentenonderzoek “Interactive Commerce in Germany” blijkt dat de e-commerce in de lift zit. Hoewel sommige gebieden, zoals kleding en reizen, stagneerden als gevolg van Corona, hebben andere sterk gewonnen.

Online detailhandel schitterde al met goede cijfers in de halfjaarlijkse balans, en nu groeide het ook nog eens bovengemiddeld in het derde kwartaal met een stijging van 13,3 procent. Dit is 11,6 procent meer dan in hetzelfde kwartaal van het voorgaande jaar. Cumulatief is de e-commerce omzet sinds het begin van het jaar met 10,6 procent gestegen tot 56.034 miljoen euro in vergelijking met de eerste negen maanden van 2019. Toch ligt de gecumuleerde groei in 2020 procentueel nog iets onder het gemiddelde van de voorgaande jaren. De reden is de inzinking als gevolg van de pandemie, die vooral merkbaar is in de kledingsector. Het feit dat mensen tijdens de lockdown het huis minder verlaten en in het thuiskantoor blijven en zich dus niet volgens de laatste modetrends kleden, doet zich voelen. Hoewel ook dit gebied nu weer op een normale groeikoers zit.

Terugtrekking in de privésfeer

Verder is het zogenaamde cocooning-effect merkbaar: door Covid-19 trekken mensen zich uit de publieke sfeer terug in hun privé-huiselijk leven. Het geld dat niet aan reizen kon worden besteed, investeerden de Duitsers dan ook graag in huis- en tuinmeubelen. De cluster meubelstoffen groeide met 19,5 procent tot 3.205 miljoen euro inclusief btw (Q3 2019: 2.682 miljoen euro inclusief btw). Ook Duitsers bestelden hun geneesmiddelen meer dan gemiddeld vaak online. Deze goederengroep groeide van 220 miljoen euro inclusief btw in het derde kwartaal van 2019 naar 312 miljoen euro inclusief btw in dezelfde periode van 2020.

De cluster “entertainment” ontwikkelde zich aanzienlijk zwakker dan de totale markt en groeide met slechts 6,1 procent naar 6.079 miljoen euro inclusief btw (Q. 3. 2019: 5.730 miljoen euro inclusief btw). Ook hier konden video- en muziekdownloads als substituut voor bioscoop en concerten worden ontkoppeld. Deze categorie groeide online met 18,7 procent tot 717 miljoen euro (Q3 2019: 605 miljoen euro).

“Hoewel alle winkels sinds juli weer open zijn, blijven veel consumenten vertrouwen op de veerkrachtige leveringsstructuren van online en postorderbedrijven”, aldus Christoph Wenk-Fischer, chief executive van de Duitse branchevereniging voor e-handel en verkoop op afstand (bevh). “Bij een vergelijking van de verkoopkanalen is opnieuw zichtbaar geworden dat de pure verkopers op afstand het grootste deel van de marktgroei in e-commerce naar zich toe wisten te trekken.”

Van juli tot en met september 2020 registreerde de sector 19.329 miljoen euro inclusief btw aan online handel (Q3 2019: 17.063 miljoen euro inclusief btw). In de interactieve handel (online en traditionele postorderverkoop) hebben consumenten in het derde kwartaal van 2020 voor 19 650 miljoen euro (inclusief btw) aan goederen gekocht (derde kwartaal van 2019: 17 467 miljoen euro (inclusief btw)). Volgens deze gegevens heeft de online-handel thans een aandeel van 98,4 procent in de totale omzet van de interactieve handel. Digitale diensten, zoals elektronische tickets, downloads, hotelreserveringen en dergelijke, bleven massaal verlies lijden en haalden met een omzet van 1.702 miljoen euro inclusief btw slechts een derde van de waarde van het jaar ervoor, die 5.099 miljoen euro inclusief btw bedroeg.

Meer dan 80 miljard

Er zijn verschillen tussen pure onlinehandelaars en handelaars die naast hun detailhandelszaak een internetwinkel exploiteren. Zo behaalden de winkels van de fysieke detailhandel slechts 6,7 procent meer omzet, goed voor 2.692 miljoen euro inclusief btw (Q3 2019: 2.522 miljoen euro inclusief btw) en vertegenwoordigden daarmee iets minder dan 14 procent van de e-handel. Een jaar geleden was het marktaandeel 14,8 procent en in het derde kwartaal van 2019 was dat iets minder dan 15 procent. Onlinemarktplaatsen daarentegen groeiden met iets meer dan 1,1 miljard euro tot een totaal van 9 075 miljoen euro inclusief btw. Procentueel is dit een groei van 13,9 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal van het voorgaande jaar (7.965 miljoen euro incl. BTW). De sterkste groei werd opnieuw gerealiseerd door de winkels van de traditionele postorderbedrijven. Ze bedroegen 3.495 miljoen euro incl. btw, 17,3 procent meer dan in het derde kwartaal van 2019 (2.980 miljoen euro incl. btw). Met een groeisprong van 10,9 procent naar 2.957 miljoen euro (Q3 2019: 2.688 miljoen euro) haalden pure online retailers in het derde kwartaal maar net de grens van 3 miljard euro niet, maar bleven ze ook iets achter bij de marktgroei.

Ondanks de dip in het eerste kwartaal zal de e-commerceverkoop van alleen al goederen dit jaar de grens van 80 miljard euro bereiken, zo schat bevh. Voor de totale markt van de interactieve handel met fysieke goederen verwacht de federale vereniging een groei van tien procent tot ongeveer 82 miljard euro bruto. “Afhankelijk van de ontwikkelingen in de komende drie maanden, kan de totale e-handel, inclusief diensten, de grens van 90 miljard euro nog passeren. Zodra reizen en evenementen weer online worden geboekt, zal het marktvolume van e-commerce met eindverbruikers zeker meer dan 100 miljard euro inclusief BTW bedragen,” voorspelt Wenk-Fischer.