Apollo koopt Tech Data voor zes miljard dollar

De kapitaalinvesteerder Apollo heeft de overname van Tech Data, die in het najaar van 2019 werd aangekondigd, afgerond. Met zijn financieel sterke moeder achter zich, zal de distributeur nu 750 miljoen dollar investeren in digitaliseringsprojecten.

Zeven en een halve maand na de aankondiging van de miljardendeal is de deal nu gesloten: Tech Data is nu eigendom van de Amerikaanse financiële investeerder Apollo Global Management. De transactie heeft een omvang van ongeveer zes miljard dollar. Oorspronkelijk lag er 5,4 miljard dollar op tafel. Het bod op de aandelen van de distributeur werd intussen echter verhoogd van 130 naar 145 dollar, wat overeenkomt met een premie van 30 procent ten opzichte van de slotkoers op 15 oktober 2019. Dat was de dag waarop voor het eerst publiekelijk werd gespeculeerd over de overnameplannen van Apollo.

Rich Hume, Tech Data's CEO, verwacht meer creatieve vrijheid van zijn nieuwe status als privébedrijf.

Rich Hume, Tech Data’s CEO, verwacht meer creatieve vrijheid van zijn nieuwe status als privébedrijf.

Na afronding van de overname blijft Rich Hume aan als CEO van Tech Data en zal hij het bedrijf leiden vanuit het hoofdkantoor in Clearwater, Florida, zoals voorheen. De nieuwe eigenaar zegt dat het nu “de strategische en financiële flexibiliteit heeft om in nieuwe technologieën te investeren”. Apollo, zegt hij, is vastbesloten om de langetermijnstrategie van de distributeur te ondersteunen. Tech Data, bijvoorbeeld, kondigt ook een plan aan om in de komende vijf jaar ongeveer 750 miljoen dollar te besteden aan digitale transformatie-initiatieven. Deze omvatten investeringen in de technologische doorontwikkeling van het StreamOne-cloudplatform, in de standaardisering en verbetering van processen en in oplossingen voor gegevensanalyse.

Meer vrijheid

Op grond van de overnameovereenkomst zal Apollo alle uitstaande aandelen van Tech Data verwerven. Als gevolg daarvan zal het aandeel verdwijnen van de technologiebeurs Nasdaq, waar het tot dan toe werd verhandeld. Als privébedrijf met slechts één strategische aandeelhouder heeft de distributeur nu “een echt voordeel bij het versnellen van zijn transformatiestrategie”, benadrukt CEO Hume. De nieuwe status stelt Tech Data in staat “creatiever te denken – zonder de eisen op korte termijn die verbonden zijn aan staatseigendom”. De strategie is erop gericht de distributeur te ontwikkelen tot een bedrijf “dat een nieuwe standaard definieert voor operationele en culturele uitmuntendheid in zijn sector”, voegt Hume toe.

Tech Data is ’s werelds op een na grootste IT-distributeur na Ingram Micro, met een omzet van bijna 37 miljard dollar in het fiscale jaar 2020 (eindigend op 31 januari). Het blijft nummer één in Europa, waar het de laatste keer een omzet genereerde van ongeveer 19,1 miljard dollar, ook al daalden de inkomsten in de regio met ongeveer 900 miljoen dollar op jaarbasis.

Het in New York gevestigde Apollo is een van de grootste private-equitybedrijven ter wereld. Het totale vermogen onder beheer bedroeg 316 miljard dollar in het eerste kwartaal van 2020. Het meest prominente IT-bedrijf in de portefeuille is de hosting en managed cloud provider Rackspace.