Google Lens op desktops: wat het kan doen

Een van Google’s nuttigste kunstmatige intelligentie-applicaties komt naar desktops, maar nog in een zeer beperkte vorm: hier is wat Google Lens vandaag kan doen en wat het in de toekomst kan doen.

Na zijn debuut op mobiele apparaten, maakt de Google Lens-app eindelijk zijn opwachting op computers. Op dit moment is Big G’s beeldherkenningsdienst geïntegreerd in Google Foto’s, waardoor gebruikers tekst kunnen herkennen en vastleggen in foto’s die zijn opgeslagen op Google’s cloud.

Nu laat Google de functie die de volledige kracht van kunstmatige intelligentie benut los op de accounts van haar gebruikers over de hele wereld. Dit is een interessante integratie voor het Big G-platform, ook al staan de gedemonstreerde mogelijkheden nog in de kinderschoenen in vergelijking met wat beschikbaar is op de mobiele applicatie. Desalniettemin is Google Lens een nuttig hulpmiddel dat tot nu toe (althans in standalone vorm) alleen was voorbehouden aan Android-toestellen. Apple-gebruikers daarentegen konden er alleen een voorproefje van krijgen binnen andere apps van de Mountain View-gigant, zoals Google Search en Google Photos voor apparaten uit Cupertino.

Google Lens, wat het kan

Zoals gezegd biedt Google Lens nog beperkte functionaliteit op de desktop. In feite zijn de functies ervan beperkt tot tekstherkenning met OCR-technologie (Optical Character Recognition), zoals al het geval is met de Android-app.

Hij herkent geen menselijke gezichten, monumenten, planten, dieren, QR-codes en vele andere elementen die normaal wel in de mobiele versie worden herkend. Dit zijn in ieder geval de eerste stappen van de toepassing op dit type apparaat, en veel van de mogelijkheden zullen in de toekomst waarschijnlijk aan de browserversie worden toegevoegd.

Wat het op dit moment in ieder geval kan, is tekst in een afbeelding herkennen, analyseren en in een tekstvak importeren om te kopiëren. Om de functie te gebruiken, gaat u naar Google Foto’s en opent u de foto waarin u geïnteresseerd bent. Als er herkenbare tekst aanwezig is, wordt boven in de interface een knop beschikbaar met de naam Tekst uit afbeelding kopiëren. Door erop te klikken, registreert Google Lens wat leesbaar is en geeft het weer in een vak aan de rechterkant van het scherm. Van daaruit kan de gebruiker het kopiëren en invoegen in een document, een notitie, of het gebruiken zoals hij of zij wil.

Google Lens, wanneer het in Italië arriveert

Google Lens is al geactiveerd op sommige gebruikersaccounts in Italië, terwijl anderen in de komende uren met de functie kunnen beginnen te spelen. Om erachter te komen of u al een van de gelukkigen bent, gaat u naar photos.google.com en probeert u een afbeelding te bekijken die duidelijk zichtbare tekst bevat.

Als het pictogram in de linkerbovenhoek verschijnt, kunt u de eerste scan proberen, anders moet u nog een paar uur wachten.