Gratis ruimte op Google Foto’s eindigt morgen: wat te doen vandaag

Met ingang van 1 juni 2021 biedt Google Foto’s niet langer onbeperkte opslagruimte. Dit is wat u vandaag kunt doen

Een van de dingen die Google Foto’s in korte tijd tot een van de populairste en populairste diensten heeft gemaakt, is onbeperkte opslagruimte voor foto’s en video’s.

Diegenen die hebben ingestemd met een lichte kwaliteitsverlaging hebben hun content onbeperkt in de cloud kunnen opslaan.

Vanaf 1 juni 2021, morgen, zal wat een groot concurrentievoordeel was ten opzichte van de bekendste concurrenten – Microsoft met OneDrive, Amazon met Photos, Dropbox, enzovoort – tot het verleden behoren. De afgelopen dagen hebben we op deze pagina’s meermaals uitgelegd wat er op 1 juni 2021 gebeurt, en wat de beste alternatieven zijn voor Google Foto’s die degenen die hebben geprofiteerd van de privileges van de dienst van de grote G en er geen afstand van willen doen, er goed aan zouden doen te evalueren. Maar vandaag, 31 mei 2021, de laatste dag dat de formule voor onbeperkte opslag geldig is, is een dag om uw voordeel mee te doen. Laten we eens kijken hoe.

Het einde van de vrije ruimte op Google Foto’s

Eerst even een korte samenvatting van de situatie. Google Photos biedt momenteel twee back-upopties voor foto’s en video’s: gratis onbeperkte opslag van hoge kwaliteit (d.w.z. met een beetje compressie) of gratis opslag van originele kwaliteit (d.w.z. zonder compressie) tot maximaal 15 GB (gedeeld tussen Google Photos, Gmail en Drive).

Vanaf 1 juni 2021 zullen zowel de back-ups van hoge kwaliteit als die van originele kwaliteit de gratis limiet van 15 GB verzadigen, waardoor onbeperkte opslag tot het verleden zal behoren. Zodra u de drempel hebt bereikt, moet u ruimte vrijmaken door inhoud te verwijderen, of u aanmelden voor een van de abonnementsplannen van Google One.

Wat u vandaag, 31 mei 2021

Het eerste wat u vandaag, 31 mei 2021, moet doen, met het oog op de belangrijke verandering die vanaf morgen plaatsvindt, is alle inhoud die u de afgelopen dagen misschien bent vergeten te uploaden naar Google Foto’s. Niet iedereen heeft zijn foto’s en video’s automatisch gesynchroniseerd, dus vandaag is uw laatste kans om uw recent gemaakte foto’s en video’s te uploaden.

Tot middernacht vandaag geldt de “upload wat je wilt”-formule die Google Foto’s de afgelopen jaren zo succesvol heeft gemaakt, met een kleine compressie. Bovendien wijst Google erop dat “video’s en foto’s van hoge kwaliteit waarvan vóór 1 juni 2021 een back-up is gemaakt, niet worden meegeteld bij de berekening van de opslagruimte in uw Google-account”.

Met andere woorden: alles wat in de loop der tijd via Foto’s op de servers van Google is verzameld, zal vanaf morgen en in de maanden daarna niet bijdragen aan het bereiken van de drempel van 15 GB of de ruimte die u eventueel besluit te kopen via Google One.

Aan de andere kant kunnen degenen die al hun recente content al naar de cloud hebben geüpload en deze dag willen gebruiken om morgen vooruit te komen, zich alvast vertrouwd maken met de opslagbeheertool van Google, die de komende maanden een waardevolle bondgenoot zal zijn als het erom gaat ervoor te zorgen dat de gratis 15 GB voldoende is.

Vanaf een computer klik je gewoon op deze link, vanaf een Android- of iOS-smartphone open je de Google Foto’s-app, meld je je aan bij je Google-account, tik je rechtsboven op je profielfoto en tik je op Foto-instellingen, vervolgens op Back-up en synchroniseren en ten slotte op Opslagruimte beheren.

Bekijken en verwijderen is het beste hulpmiddel om te beoordelen wat je moet bewaren en te verwijderen wat kan worden opgeofferd.