De dienstverlener Noris Network breidt zijn samenwerking met het kanaal uit. In de visie van de in Neurenberg gevestigde onderneming veranderen systeemhuizen van klanten in strategische partners in de managed services business.
De tijd van de eenzame strijder is voorbij met de digitalisering. Wanneer het gaat om complexe aanbiedingen zoals beheerde diensten, zijn er maar weinig systeemhuizen die alle diensten in de waardeketen zelf kunnen leveren. Zo werkt het in Neurenberg gevestigde bedrijf Proact, dat sinds 2012 onder de naam “FlexVault” een back-up- en noodhersteldienst aanbiedt, samen met de in Neurenberg gevestigde provider Noris Network bij het aanbieden van deze dienst. Het systeemhuis, dat in 2017 werd overgenomen door de Zweedse Proact Group en voorheen opereerde onder de naam Teamix, maakt gebruik van de datacenterinfrastructuur van de partner.
Gelijk aan Proact werkt Noris Network ook samen met andere vertegenwoordigers van het klassieke IT-kanaal – bijvoorbeeld met Profi AG uit Darmstadt of Vent IT-Solutions uit Keulen. Tot dusver zijn dergelijke samenwerkingsverbanden tot stand gekomen zonder dat het in Neurenberg gevestigde bedrijf zich daar actief voor heeft ingezet. Dat is nu aan het veranderen. “Tot nu toe kwamen systeemhuizen bij ons als klant omdat ze onze diensten voor zichzelf en hun bedrijf wilden gebruiken,” meldt Michael Stapfer, Key Account Manager bij Noris Network. “Nu benaderen we het onderwerp partnerschappen strategisch en spreken we bedrijven gericht aan om ze voor samenwerking te winnen.”
Bij de werving van partners helpt de distributeur Tech Data de Frankische provider bij het vinden van geschikte kandidaten. In zijn MSP Ecosysteem stimuleert de IT-groothandel uit München sinds tweeënhalf jaar de uitwisseling en samenwerking tussen systeemhuizen en dienstverleners. Hieraan ligt de overtuiging ten grondslag dat de meeste gespecialiseerde dealers er alleen in zullen slagen hun dienstenportfolio zinvol te ontwikkelen in dergelijke allianties.
Groeimarkt Managed Services
Managed services zijn een toekomstige markt voor systeemhuizen. Intussen dragen niet alleen grote bedrijven, maar ook steeds meer middelgrote ondernemingen de operationele verantwoordelijkheid voor delen van hun IT over aan dienstverleners – hetzij omdat zij zelf niet over voldoende personeel beschikken, hetzij omdat de complexiteit te groot is. Dit is een wereldwijd verschijnsel. Volgens voorspellingen van het onderzoeksbureau Markets and Markets zullen de inkomsten uit beheerde diensten stijgen van 152 miljard dollar vorig jaar tot 258 miljard dollar in 2022 – een jaarlijkse stijging van elf procent. De IT-dienstenmarkt als geheel groeit momenteel met minder dan de helft van dat percentage.
Als bedrijven niet alleen de operationele verantwoordelijkheid willen overdragen, maar ook systemen fysiek willen uitbesteden, komt een dienstverlener als Noris Network in beeld. In zijn streng gecertificeerde datacenters biedt de provider een beveiligde omgeving die via verschillende carriers met voldoende bandbreedte op het netwerk is aangesloten. Proact beheert daar bijvoorbeeld de IT-infrastructuur van klanten als de Bambergse Jozefstichting, een kerkelijke woningbouwvereniging.
Voor de Franken staat het buiten kijf dat het selectief uitbesteden van IT-taken een trend is die zal blijven doorzetten. “Bedrijven vinden het steeds moeilijker om hun legacy IT efficiënt en vooral in overeenstemming met de wet te exploiteren”, noemt Jürgen Städing, COO bij Noris Network sinds december 2017 (zie “Aanvullende informatie”), als reden. De manager wijst op de Algemene Verordening Gegevensbescherming, die de wettelijke vereisten voor IT-activiteiten vanaf mei verder zal aanscherpen.
Bij Noris Network staan de oprichters Ingo Kraupa en Joachim Astel nog steeds aan het roer van het bedrijf. Op 1 december 2017 hebben de twee de raad van bestuur uitgebreid. Daartoe hebben zij de voormalige Nfon-manager Jürgen Städing in dienst genomen, die nu als Chief Operating Officer (COO) verantwoordelijk is voor de dagelijkse gang van zaken, de organisatie en de strategie van de dienstverlener. Als CEO heeft Kraupa sindsdien meer tijd besteed aan bedrijfsontwikkeling en financiën. Astel is verantwoordelijk voor human resources, beveiliging en compliance. Städing was eerder Chief Strategy Officer en Chief Product Officer bij de cloud-telecommunicatieprovider Nfon. De manager bekleedt al meer dan twintig jaar leidinggevende functies in de ICT-sector.
Noris Network begon in 1993 als de eerste internetprovider in het noorden van Beieren. Hoewel het in Neurenberg gevestigde bedrijf zich aanvankelijk concentreerde op het hosten van webservers, heeft het zijn portfolio in de loop der tijd aanzienlijk uitgebreid. Vandaag de dag bieden de Franken, die ongeveer 270 mensen in dienst hebben, een breed scala van diensten aan in vier datacenters op de locaties Neurenberg en München. Het spectrum omvat outsourcing, managed services, cloud en colocatie.
Als outsourcer beheert Noris niet alleen ERP-, CRM- en e-commercesystemen voor zijn klanten. De provider vult deze diensten ook aan met advies-, ontwikkelings-, helpdesk- en beveiligingsdiensten. Het aanbod van beheerde diensten omvat beheerde beveiliging, desktop, infrastructuur, netwerk en beheerde exploitatie (exploitatie van hardware, besturingssystemen, databases en applicatieservers).
Met zijn cloudportfolio bestrijkt Noris het hele spectrum van Infrastructure as a Service (VMware, Openstack, Veeam) tot Platform as a Service (Docker, Kubernetes, OpenShift) tot Software as a Service (Microsoft Exchange, Sharepoint).
Cloud verandert alles
Volgens Städing verandert het cloudmodel IT-landschappen van de grond af aan. Volgens hem zullen bedrijven een deel van hun workloads naar de public cloud migreren. Een ander deel, waarvoor deze optie – om technische, juridische of andere redenen – niet mogelijk of niet gewenst is, zal worden uitbesteed aan dienstverleners die systemen en toepassingen in een private cloud of een virtuele private cloud exploiteren.
Partners van de provider kunnen louter als wederverkopers optreden en gestandaardiseerde aanbiedingen uit zijn portfolio, zoals datacenterruimte of beveiligde internettoegang, op de markt brengen. Noris Network is echter ook geïnteresseerd in strategische samenwerking met bedrijven die “ons dienstenpakket uitbreiden met hun specifieke deskundigheid”, zoals Städing het formuleert. Dat kunnen klassieke systeemhuizen zijn die, zoals Proact, diepgaande knowhow hebben op het gebied van opslag- en netwerktechnologieën, maar ook adviesbureaus die zich richten op toepassingsgebieden als CRM, ERP of UCC. Het in Neurenberg gevestigde bedrijf werkt bijvoorbeeld samen met SAP-partners Cellent en ISO Professional Services en met Microsoft Dynamics-specialisten Cosmo Consult, Implexis en Sycor bij het uitbesteden van toepassingen.
In de dagelijkse gang van zaken zijn de taken duidelijk verdeeld. “Noris Network en wij hebben een sterk partnerschap waarin beide bedrijven elkaar aanvullen met hun respectieve competenties,” bevestigt Oliver Kügow, Managing Director bij Proact Duitsland. Hoewel er enige overlappingen kunnen zijn, is er geen concurrentie van beide kanten. Proact opereert voornamelijk op het raakvlak tussen infrastructuur en toepassingen, en Noris Network concurreert daar niet met zijn partner, vervolgt Kügow. “Omgekeerd zouden wij nooit een eigen datacentergebouw exploiteren.