Wat is een Mobile Virtual Network Operator (MVNO)?

Telefoneren met een smartphone kan ook zonder de grote mobiele providers. Er zijn dienstverleners die belcapaciteit huren van de grote aanbieders en deze vervolgens doorverkopen. Dit gebeurt vaak zeer goedkoop.

MVNO is de afkorting van Mobile Virtual Network Operator, wat staat voor mobiele discounter of provider. Dergelijke MVNO’s leveren hun klanten niet via hun eigen netwerk. Zij maken gebruik van de capaciteiten van grote mobiele telefoonmaatschappijen als wederverkopers. Gunstige omstandigheden zijn hier vaak kenmerkend. Op de markt hebben met name Tchibo en Aldi portaalsites opgezet die snel hebben bijgedragen tot de bekendheid van de producten van mobiele virtuele netwerkoperatoren.

Distributiekanalen onder de loep

Waar bij de klassieke aanbieder van mobiele telefonie het gsm-pakket in de winkel wordt verkocht, vaak in combinatie met toestellen naar keuze van de klant, opereren MVNO’s via winkels die niet in mobiele telefonie gespecialiseerd zijn of maken zij gebruik van de moderne distributiemogelijkheden via telefoon of internet. Lage-kosten oproepmodellen zijn het resultaat van deze bedrijfsstructuur, waarvan de vaste kosten gewoonlijk zeer laag zijn, zodat de klanten de lage-kostenvoorwaarden kunnen worden aangeboden. Directe verkoop werkt hier heel eenvoudig, net als de prijsstelling, aangezien de kosten vaak op uniforme basis en dus heel transparant voor de desbetreffende consument kunnen worden berekend.

Flexibiliteit voor de kostenbewuste consument staat centraal bij de MVNO

Een mobiele virtuele netwerkexploitant biedt gewoonlijk bedrijfsmodellen die flexibiliteit en transparantie voor de klant bieden en die, met een prijsstelling op gunstige basis in het pakket, om die reden net zo interessant zijn voor de jonge doelgroep als voor consumenten met een laag inkomen. Typische kenmerken van MVNO’s zijn dus:

  • Basiskosten zijn niet van toepassing
  • Minimale omzet is niet van toepassing
  • Flexibele termijn om op te zeggen
  • Weinig functies in termen van extra gemak

Voorwaarde SIM-lockvrij

Een SIM-lockvrije telefoon is vereist om gebruik te kunnen maken van de diensten van mobiele virtuele netwerkoperators. MVNO’s zijn vaak behulpzaam bij het vinden van geschikte smartphones, aangezien zij een overeenkomstige samenwerking zijn aangegaan met elektronicabedrijven. Online verkopers of particulieren via veilinghuizen bieden ook simlockvrije telefoons aan die voor MVNO-doeleinden kunnen worden gebruikt.

Eigen merken op de markt

Naast de klassieke discounter-oplossingen hebben ook fabrikanten van mobiele telefoons hun eigen MVNO-bedrijven onder hun paraplu. Klassieke voorbeelden zijn K-Classic Mobil van Telefónica Duitsland, Congstar van Telekom en Otelo van Vodafone. Kortingsacties zijn beschikbaar bij Lidl en Penny, bijvoorbeeld. In dit verband worden ook prepaid-oplossingen aangeboden door MVNO’s. Door de concurrentie van de vele Mobile Virtual Network Operators op de markt zijn de prijzen voor de consument historisch gezien steeds gunstiger geworden.