Facebook oplichting, politie alert: pas op voor afgeprijsde producten

Je loopt niet alleen het risico je geld te verliezen, je brengt ook je creditcard- en bankgegevens in gevaar

Facebook droomt ervan om (ook) een marktplaats te worden. De Facebook Marketplace, voorlopig als preview gelanceerd in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, AustraliĆ« en Nieuw-Zeeland, heeft echter weinig te maken met de ‘marktplaats’ waarvan de Marechaussee mensen adviseert weg te blijven.

Hoewel de start voor Facebook Marketplace niet de beste is geweest – door enkele ‘beoordelingsfouten’ van kunstmatige intelligentie hadden gebruikers wapens, drugs en zelfs seksuele diensten te koop aangeboden – waarschuwen agenten Italiaanse gebruikers voor advertenties die erg aantrekkelijk zijn, maar die bij nader inzien niet erg geloofwaardig blijken te zijn. Sinds enkele weken sponsoren sommige Facebookpagina’s e-commerceportalen met supervoordelig geprijsde merkproducten: Stone Island-jassen voor 68 euro, Timberland-schoenen voor 35 euro of de nieuwste modellen van Adidas Nike- en New Balance-sportschoenen voor 15 euro. Prijzen die te laag zijn om waar te zijn.

Naast de schade is er ook de spot

Het grootste gevaar, waarschuwen de agenten van de Marechaussee via hun Facebookpagina “Een sociaal leven”, is niet dat van het verliezen van het geld van de advertentie. Dergelijke portalen maken in de overgrote meerderheid van de gevallen misbruik van de goede trouw van onverstandige internetgebruikers om kredietkaartgegevens te stelen en te klonen. Bij de betaling worden de naam van de kaarthouder, het kaartnummer (de 16 cijfers die op de voorzijde van de kaart staan), de vervaldatum en de CVV-code (de verificatiecode op de achterzijde van de kaart, naast de magneetstrip) gevraagd. Dit is voldoende om een kopie van de creditcard te maken en deze te gebruiken voor andere online aankopen ten koste van nietsvermoedende gebruikers.

De gevaren van online

Wat is phishing? Een gevaarlijke online zwendel: zo trapt u er niet in

Politiewaarschuwing: kijk uit voor virus op Facebook Messenger

Facebook neemt het voortouw in de strijd tegen pesten

Androidvirus, bankgegevens gestolen van meer dan 300.000 gebruikers

Wat ransomware is en hoe het zich verspreidt

Wat het is en hoe u zich kunt verdedigen tegen malware, virussen en trojans