Oplichting Vodafone-gebruikers: pas op voor nep-klantencentrum

Veel Vodafone-gebruikers melden een telefoontje te hebben ontvangen van een callcenter in Turijn met de uitnodiging hun telefoontarief te wijzigen: het is oplichting

Als u een Vodafone-gebruiker bent en u de afgelopen dagen een telefoontje hebt ontvangen van een callcenter in Turijn (telefooncode 011), dan bent u hoogstwaarschijnlijk het slachtoffer geworden van een oplichting. In feite zijn de afgelopen dagen veel klanten van de operator benaderd door een callcenter dat zich voorstelt als “Vodafone services” en gebruikers wil overtuigen om de aanbieding van hun smartphone te wijzigen, zonder echter de naam van het tarief te vermelden.

De zwendel is zeer zorgvuldig verzonnen en gaat uit van een waar nieuwsbericht: Vodafone heeft een remodulatie van sommige aanbiedingen aangekondigd met een verhoging van het maandelijkse abonnement vanaf juni 2019. Het nep-callcenter neemt contact op met Vodafone-klanten om hen te waarschuwen voor de verhoging van hun abonnement en stelt tegelijkertijd nieuwe aanbiedingen voor, maar zonder de naam of het telefoonbedrijf te vermelden. Vodafone is op de hoogte van de zwendel en heeft het incident gemeld aan de bevoegde autoriteiten in de hoop dat het callcenter zal worden stopgezet. Hier leest u wat u moet doen om uzelf tegen de telefoonzwendel te beschermen.

Nep callcenterzwendel: wat gebeurt er

Zoals blijkt uit de berichten die door gebruikers op Twitter zijn gepubliceerd, belt een callcenter met een Turijns netnummer (de door gebruikers gemelde telefoonnummers zijn talrijk, een teken dat het hier om een grootschalige zwendel gaat) al enkele dagen Vodafone-gebruikers om hen te waarschuwen voor de wijziging en verhoging van de kosten van hun maandelijkse abonnement. Het is waar, de telefoonmaatschappij heeft besloten de prijs van sommige van haar aanbiedingen te verhogen. Het callcenter waarschuwt de gebruikers echter niet alleen, maar probeert hen ook over te halen hun aanbod te wijzigen, zonder echter de naam van het nieuwe tarief te vermelden. In sommige gevallen werden gebruikers de tarieven van andere telefoonexploitanten aangeboden, ondanks het feit dat het callcenter zich voordoet als “Vodafone services”.

De telefoonexploitant werd op de hoogte gebracht van de zwendel en heeft onmiddellijk een klacht ingediend bij de bevoegde autoriteiten en probeert alle telefoonnummers van het callcenter te verzamelen. Daarom heeft het zijn klanten ook om hulp gevraagd om het zoekproces te versnellen.

Hoe u teweer te stellen tegen telefonische oplichting

De operators van het callcenter zijn erg brutaal en doen hun uiterste best om een “Ja” van de gebruiker te krijgen om het proces van activering van het aanbod te starten. Daarom is het eerste advies om nooit het woord “ja” te zeggen, aangezien dit gemanipuleerd kan worden door het nep callcenter. Een ander advies is om nooit uw persoonlijke gegevens en documenten via de telefoon te verstrekken, vooral niet als de telefonist opdringerig is.

Krijgt u ten slotte veel telefoontjes van een nummer uit Turijn waarvan u niet weet wie het is, blokkeer het dan onmiddellijk met de functionaliteit van uw smartphone.