In 2017 gaf Apple toe software te hebben gebruikt om de prestaties van oudere iPhones te vertragen, om ze niet te beschadigen. Een keuze die het bedrijf duur kwam te staan
Het kwam Apple duur te staan dat zijn “sluwe” manoeuvre om oude iPhones trager te maken zijn gebruikers ertoe aan te zetten een nieuwe smartphone te kopen: het bedrijf uit Cupertino heeft namelijk toegezegd tot 500 miljoen dollar schadevergoeding te betalen.
Dit is een gemiddelde schadevergoeding van 25 dollar per toestel, maar het bedrag kan oplopen tot 46 dollar, afhankelijk van verschillende factoren, en elk geval zal afzonderlijk worden beoordeeld. In het gunstigste scenario, waarin alle gebruikers minimaal worden gecompenseerd, zal Apple 310 miljoen dollar uitgeven. Apple ontkent overigens het vertragen van iPhones, maar stemt in met betaling om de rechtszaak voor eens en altijd te schikken. Volgens Apple zijn de vertragingen het gevolg van hoge temperaturen en andere externe factoren. Deze affaire dateert uit 2017, toen Apple verwikkeld was in verschillende rechtszaken over een softwarewijziging die volgens het bedrijf bedoeld was om de telefoons te beschermen tegen oververhitting.
Welke gebruikers worden gecompenseerd
Amerikaanse bezitters van een iPhone 6, 6 Plus, 6s, 6s Plus, 7, 7 Plus of SE met iOS 10.2.1 of later zullen worden gecompenseerd. Ook gedekt zijn Amerikaanse gebruikers van iPhone 7 en 7 Plus met iOS 11.2 of hoger, gekocht vóór 21 december 2017. De advocaten van de gebruikers die Apple hebben aangeklaagd zijn tevreden en vinden de schadevergoeding “eerlijk, redelijk en adequaat”.
Andere kosten voor Apple
Bij de kosten die uit de schikkingen voortvloeien, zal Apple de kosten moeten optellen om de advocaten van de gebruikers die Apple hebben aangeklaagd te betalen: 93 miljoen euro, oftewel 30% van 310 miljoen. Nog eens 1,5 miljoen euro is bestemd voor andere kosten in verband met de procedure. Tot slot moeten bij deze cijfers de indirecte kosten in slechte publiciteit worden opgeteld en de kosten die voortvloeien uit het feit dat, nadat werd ontdekt dat Apple iPhones vertraagde, het bedrijf ook de kosten voor het vervangen van de batterijen van zijn oude smartphones met een flink bedrag moest verlagen: van 79 dollar naar 29 dollar.
Waarom Apple iPhones vertraagde
De batterijkwestie staat centraal in deze affaire, die al dateert van eind 2017. Apple, dat geen enkele overtreding toegeeft, wordt ervan beschuldigd iPhones opzettelijk trager te maken om de slechtere prestaties van de batterij van oudere smartphones te compenseren. Volgens Apple was de softwarewijziging die iPhones langzamer zou maken noodzakelijk om een in zijn smartphones ingebouwd veiligheidsmechanisme te voorkomen dat, als de telefoon te warm wordt, het toestel plotseling uitschakelt om verdere problemen te voorkomen.